Eşecul „echipei diplomatice” trimise în Libia, criticat de presa britanică
După „această misiune care s-a terminat brusc”, Marea Britanie este „roşie de confuzie”, titra cotidianul conservator The Times.
„Marea Britanie a fost umilită noaptea trecută de difuzarea de către televiziunea de stat libiană” a înregistrării convorbirii telefonice între ambasadorul britanic de la Tripoli şi un lider rebel, pentru a obţine eliberarea diplomatului şi a celor şapte membri ai forţelor speciale britanice (SAS), arestaţi la scurt timp după sosirea lor în Libia, a continuat ziarul. „Este un timp pentru îndrăzneală şi un timp pentru diplomaţie”, scrie publicaţia, adăugând că acest episod „a arătat că amestecarea celor două poate fi o greşeală umilitoare”.
Cuvântul „umilire” apărea şi pe prima pagină a Daily Telegraph. Cotidianul a denunţat în special faptul că această „gafă” l-a ajutat pe Kadhafi în propaganda sa privind alierea insurgenţilor cu Guvernele occidentale.
„Saga acestor «diplomaţi» britanici (…) s-a transformat rapid într-o farsă”, notează şi The Guardian (de stânga), „lăsându-l pe premierul” David Cameron, „roşu la faţă şi panicat”.
„Această operaţiune făcută de mântuială” trebuia să „arate că Guvernul (britanic) conduce” răspunsul european la criza libiană, subliniază cotidianul.
Potrivit Financial Times, „eşecul SAS îi afectează negativ pe conservatori”.
Cazul apărea şi pe prima pagină a tabloidelor, începând cu Daily Mail, care scria că expediţia s-a terminat într-un registru de „farsă”. „În haos”, titra Daily Express, în timp ce Daily Mirror consacra jumătate din prima sa pagină „fiasco-ului libian”.
Duminică, Ministerul britanic al Afacerilor Externe a anunţat că o „mică echipă de diplomaţi britanici”, trimisă la Benghazi pentru a „stabili contacte cu opoziţia”, „a întâmpinat probleme”.
Dar potrivit opoziţiei libiene, grupul a fost de fapt arestat după sosirea sa într-o zonă controlată de insurgenţi, pentru că intrase în ţară fără un acord prealabil. Cei opt membri ai misiunii au fost apoi eliberaţi.