Est-germani, subiecţi pentru teste ale grupurilor farmaceutice occidentale între 1985 şi 1989

Publicat: 22 07. 2010, 16:08
Actualizat: 08 11. 2012, 22:13

Mai mult de 2.000 de est-germani au fost subiecţi pentru testele care au început în 1985 şi s-au încheiat odată cu căderea Zidului Berlinului, în 1989, a declarat Stefan Huege, realizatorul emisiunii difuzate de MDR.

Mai multe firme occidentale au testat produse în fosta RDG, printre acestea numărându-se şi grupul elveţian Ciba Geigy, care a efectuat teste clinice pentru antidepresivul Brofaromin în regiunea Plauen, în Saxonia.

Un martor, Karin Forner, a declarat pentru MDR că mama sa, care suferea de o depresie cronică, a fost primită la un spital din Paluen doar în schimbul participării în cadrul unui „studiu”, în 1989.

Tratată cu antidepresivul Brofaromin, mama acesteia a slăbit mult şi părea că a pierdut orice contact cu realitatea. Abia după ce a încetat acest tratatament, ea a început să îşi revină. Potrivit MDR, nicio autorizare de introducere pe piaţă a acestui medicament nu a fost, de altfel, cerută în vreo ţară occidentală.

Postul de televiziune a prezentat copii ale documente, vizând compania Ciba-Geigy. Această întreprindere farmaceutică ce aparţine în prezent gigantului farmaceutic Novartis, a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de MDR.

În schimb, companiile occidentale au vărsat sume importante către KoKo (Kommerziellen Koordinierung), filială a Ministerului Comerţului din Germania de Est, care efectua operaţiuni cu valută, afirmă MDR, a cărui anchetă are la bază mărturii şi documente din arhivele poliţiei politice est-germane STASI.

Unii pacienţi au rămas cu sechele grave după testele cu medicamente neomologate în Occident, iar alţii au murit, a precizat postul de televiziune german.