Este Coreea de Nord UN PERICOL? Ce efective şi ce dotări are ARMATA condusă de dictatorul Kim Jong-un - VIDEO, FOTO

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin vineri să se facă pregătiri pentru atacuri cu rachete strategice împotriva continentului american şi a bazelor Statelor Unite în Pacific, acesta fiind un nou episod al războiului "psihologic" declanşat de nord-coreeni în urmă cu câteva luni.

Urmărește
35489 afișări
Imaginea articolului Este Coreea de Nord UN PERICOL? Ce efective şi ce dotări are ARMATA condusă de dictatorul Kim Jong-un - VIDEO, FOTO

Este Coreea de Nord UN PERICOL?

Potrivit unei surse militare sud-coreene, citată vineri de agenţia sud-coreeană Yonhap, "o intensificare clară" a unor mişcări de vehicule şi persoane a fost detectată la instalaţii nord-coreene de lansare de rachete.

Ordinul lui Kim Jong-un este un răspuns direct la manevrele SUA din Coreea de Sud. Joi, două bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, cu capacitate nucleară, au efectuat o misiune de antrenament în spaţiul aerian sud-coreean.

În cazul unei provocări "nesăbuite" din partea americanilor, forţele nord-coreene "trebuie să lovească fără milă continentul american (...), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud", a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială KCNA.

Puţini cred în riscul unui atac iniţiat de Coreea de Nord, deşi experienţa şi raţiunea lui Kim Jong-un au fost puse la îndoială după recentele teste de rachetă şi nuclear, precum şi după anularea armistiţiului cu Coreea de Sud şi retorica belicoasă, neobişnuită chiar şi pentru stardardele Phenianului.

Totuşi, strategii militari se pregătesc pentru orice eventualitate, iar cetăţenii sud-coreeni cred că este posibil un nou conflict.

Analiştii se tem că un atac limitat din Nord ar provoca un răspuns al Seului, generând o spirală a escaladărilor şi temutul "mare război".

Comparând situaţia militară şi arsenalul celor două Corei, se poate observa că Kim Jung-un are la dispoziţie 1,1 milioane de militari, aproape dublul celor 640.000 ai Coreei de Sud şi celor 28.000 de militari americani staţionaţi în Coreea.

În plus, analiştii susţin că nord-coreeni au două atuuri: forţele speciale şi artileria.

În cazul forţelor speciale, Coreea Nord se poate baza pe 120.000 de militari antrenaţi în forţele speciale, în timp ce sud-coreeni au doar 4.500.

Şi în ceea ce priveşte tancurile şi vehiculele armate, nord-coreeni stau mai bine din punct de vedere al cifrelor, Coreea de Sud având în schimb mai multe elicoptere şi forţă navală militară mai puternică.

Pe de altă parte, mulţi analişti susţin că armata nord-coreeană este decrepită - nu are combustibil, are echipamente învechite, unii soldaţi sunt subnutriţi.

Site-ul www.news.com.au realizează o comparaţie între situaţia militară a celor două Corei şi a dispozitivului american staţionat în Coreea de Sud.

Potrivit sursei citate, Coreea de Nord are al treilea cel mai mare stoc de arme chimice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici