Este Leopard-2 un tanc slab? Comparaţii cu M1 Abrams

  • M1 Abrams este un tanc greoi, dar are un blindaj mai întărit din uraniu sărăcit şi din straturi de ceramică, oţel şi straturi elastice.
  • Leopard-2 funcţionează cu motor diesel, fiind mai uşor de întreţinut şi mai uşor de utilizat la scară largă M1 Abrams este alimentat cu gaz, având motor cu turbină mai puternică şi mai complexă.
  • Ambele tancuri necesită echipaje de câte patru membri şi au armament ce constă dintr-un tun Rheinmetall Rh-120 de fabricaţie germană şi mitraliere.
Urmărește
8573 afișări
Imaginea articolului Este Leopard-2 un tanc slab? Comparaţii cu M1 Abrams

Sursa Foto - Wikipedia Commons - US Army/Heer (Bundeswehr)

Lumea Tancurilor 

Incidentul de joi, 8 iunie, în care Rusia a distrus  tancuri Leopard-2. Acestea se îndreptau spre câmp minat, dar şi sub focul artileriei ruse. 

Să fie oare tancuri teleghidate la distanţă, menite pentru o diversiune ca ucrainenii să testeze capacităţile de apărare ale ruşilor? 

Au fost oare tractoare pe care ruşii le-au etichetat drept tancuri? 

Dezbaterile pe social-media sunt aprinse. 

Pe Quora, utilizatorii susţin că tancurile germane Leopard-2 sunt supraestimate, pe Steam, jucătorii se plâng că tancul Leopard-2 este cel mai prost tanc din jocul World of Tanks

Dar decizia Germaniei de a livra  tancuri Leopard-2 către Ucraina, în ianuarie 2023, a fost lăiudată pe mapamond, potrivit CNN, deşi iniţial, ezita să o facă. 

Mulţi internauţi consideră că Ucraina va avea victorii semnificative în contraofensivă atunci când ii vor fi livrate tancurile M1 Abrams de fabricaţie americană, plus avioanele de luptă F-16. 

Dar sunt tancurile americane cu adevărat mai bune decât cele germane? 

Comparaţie  - M1 Abrams vs Leopard-2 

Al-Jazeera a făcut o comparaţie. 

„Leopardul şi American Abrams sunt de fapt fraţi gemeni”, a declarat Sydney Freedberg, editor colaborator al revistei digitale, Breaking Defence, pentru Al Jazeera.

Leopard 2 a fost produs pentru prima dată în 1979 de către Krauss-Maffei pentru Ministerul German al Apărării, în vreme ce M1 Abrams, proiectat în anii 1970 de Chrysler (în prezent General Dynamics Land System), a intrat în armată din 1980. 

Tancul M1 Abrams este foarte scump - costă 8 milioane de dolari să fie produs unul singur. În prezent, au fost produse peste 10,000.  

Au fost dezvoltate trei versiuni ale tancului M1 Abrams: M1 (modelul original), M1A1 şi M1A2. Nu este cunoscut dacă este în dezvoltare şi varianta M1A3, deşi există zvonuri. 

Tancul Leopard-2 este de două tipuri - 2A6, care costă 5,74 de milioane de dolari, şi 2A7+, care costă echivalentul a 13-15 milioane de euro. S-au produs până acum 3,600 de unităţi. 

Leopard-2 funcţionează cu motor diesel, fiind mai uşor de întreţinut şi mai uşor de utilizat la scară largă. 

M1 Abrams este alimentat cu gaz, având motor cu turbină mai puternică şi mai complexă. 

Ambele tancuri necesită echipaje de câte patru membri. 

M1 Abrams nu e atât de rapid, atingând viteza maximă de 67- 72 km/oră, iar Leopard-2 poate atinge 70-72 km/oră. 

Off-road, Abrams abia atinge viteza de 48 km/oră. Nu este tocmai ideal pentru deplasări pe câmp denivelat şi noroios. 

Dar M1 Abrams se laudă cu cel mai puternic blindaj, creat din uraniu sărăcit şi alte materiale clasificate, având aproximativ 65 de tone  greutate, dar îi conferă protecţie suplimentară faţă de Leopard-2, care are doar materiale compozite (laminate). 

M1 Abrams mai are blindaj Chobham, compus din straturi de ceramică, oţel şi straturi elastice. Blindajul Chobham asigură rezistenţă superioară împotriva proiectilelor antitanc cumulative HEAT şi proiectilelor perforante care folosesc energie cinetică.

Armamentul principal al tancului Abrams, în varianta M1A2, constă dintr-un tun de 120 mm L/44 M256 iar armamentul secundar este compus dintr-o mitralieră grea  M2HB de calibrul 0,50 (12,7 mm) cu 900 de cartuşe  +  două mitraliere M240 de 7,62 mm cu 10.400 de cartuşe (una montat pe pilon, cealaltă este o armă coaxială).

Armamentul principal al tancului Leopard-2 constă dintr-un tun Rh-120 L/44 120 mm sau Rh-120 L/55 120mm Rheinmetall Rh-120 (ambele lungi de 5-6 metri) şi două mitraliere 7,62 mm MG3A1 /  7,62 mm FN MAG.   

Este interesant de menţionat că ambele folosesc acelaşi tun Rheinmetall Rh-120, inventat în Germania de Vest. 

Rheinmetall Rh-120 este un tun de tanc cu ţeava netedă de 120 mm, conceput şi produs în fosta Germanie de Vest de compania Rheinmetal -DeTec AG, dezvoltată ca răspuns la progresele sovietice în tehnologia blindajului.

Este folosită şi de tancul german Leopard 2 şi de americanul M1A1 Abrams. 

În concluzie, care este cel mai bun tanc? 

Experţii militari consideră că nu contează tehnologia, ci omul din spatele ei. 

Depinde în mare măsură de cât de bine au fost instruiţi membrii echipajului şi cât de bine cooperează între ei. Mai sunt şi alţi factori - relieful şi condiţiile meteo, dar şi modul cum coordonează comandantul tancurile respective de la distanţă. 

Nu contează tehnologia!  Tancurile germanilor nazişti au fost nimicite la Kursk de tancurile sovieticilor care erau inferioare tehnologic, dar mult mai numeroase.  

Au fost cazuri când tancurile Abrams au fost avariate în războaiele din Golful Persic, precum şi în Afganistan şi Irak din cauza minelor anti-tanc, deşi se credea că sunt impenetrabile. Tocmai ieri, tancurile Leopard au fost distruse sau avariate de artileria rusă. 

Dar în mare, ambele au contribuit la victoria unor operaţiuni majore.  

În ce războaie au fost utilizate tancurile Abrams şi Leopard? 

M1 Abrams a intrat în serviciu în 1980 şi serveşte ca principal tanc de luptă al armatei Statelor Unite, dar şi de către Egipt, Kuweit, Arabia Saudită, Australia, Polonia şi Irak.

Abrams a fost folosit pentru prima dată cu succes în Războiul din Golf, apoi a fost utilizat în ​​Războiul din Afganistan, cât şi în Războiul din Irak. A fost eficient împotriva tancurilor sovietice ale regimului condus de Saddam Hussein şi împotriva insurgenţilor.

A fost un tanc eficient pentru luptele urbane şi menţinerea ordinii publice. 

Irakienii au folosit tancurile cumpărate de la americani pentru a combate teroriştii Statului Islamic/Daesh şi au fost folosite de Arabia Saudită în Războiul Civil din Yemen. 

Leopard 2 a fost folosit de armata germană în operaţiunile de menţinere a păcii din Kosovo din anii 1990.

În anii 2000, forţele olandeze , daneze şi canadiene şi-au desfăşurat tancurile Leopard 2 în războiul din Afganistan, ca parte a contribuţiei lor la Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate.

În anii 2010, Turcia a folosit tancurile Leopard 2 cumpărate de la germani pentru a ataca Siria.  

Tancurile de fabricaţie germană sunt în serviciul armatelor din Austria, Canada, Chile, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Singapore, Elveţia, Suedia, Spania şi Turcia.

Iar acum, în 2023, ucrainenii folosesc tancurile Leopard pentru a-i alunga pe invadatorii ruşi de pe teritoriul ţării lor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici