BREAKING NEWS  Este mult mai rău decât era în Primul Război Rece. Câte secunde mai sunt până la Ziua Judecăţii?

Ceasul Apocalipsei a fost setat la 90 de secunde până la miezul nopţii, cel mai aproape de anihilarea nucleară. Motivul? Războiul Rusiei din Ucraina.

Urmărește
16147 afișări
Imaginea articolului Este mult mai rău decât era în Primul Război Rece. Câte secunde mai sunt până la Ziua Judecăţii?

Un moment fără precedent: Mai sunt 90 de secunde până la miezul nopţii! Iar ultimele secunde sunt cele mai lungi! 


În acest an, Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic de la Universitatea Chicago, a mutat  acele ceasului Apocalipsei cu încă 10 secunde.

Ceasul a fost setat la 100 de secunde înainte de miezul nopţii în 2020. Atunci era doar pandemia de coronavirus, războaie civile în lumea musulmană şi ameninţările schimbărilor climatice.

Acum avem un război european cum nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial încoace. 

Civilizaţia modernă este cel mai aproape moment de o catastrofă globală din istoria epocii atomice. 

Războiul din Ucraina ar putea intra într-un al doilea an înfiorător, ambele părţi fiind convinse că pot câştiga.

De asemenea, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ridicat întrebări profunde cu privire la modul în care statele interacţionează, erodând normele de conduită internaţională care stau la baza răspunsurilor de succes la o varietate de riscuri globale.

Şi, cel mai rău, ameninţările subtil voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului, fie prin accident, intenţie sau calcul greşit, reprezintă un risc teribil. Posibilitatea ca acest conflict să scape de sub controlul oricui rămâne ridicată.

De asemenea, Rusia şi-a adus războiul la siturile reactoarelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporizhzhia, încălcând protocoalele internaţionale şi riscând eliberarea pe scară largă de materiale radioactive. Eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a securiza aceste centrale au fost respinse până acum.

 

Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, ultimul tratat privind armele nucleare rămas în vigoare între Rusia şi Statele Unite, New START, este în pericol. Dacă cele două părţi nu reiau negocierile şi nu găsesc o bază pentru noi reduceri, tratatul va expira în februarie 2026. Acest lucru ar elimina inspecţiile reciproce, ar adânci neîncrederea, ar stimula o cursă a înarmării nucleare şi ar spori posibilitatea unui schimb de atacuri nucleare. 

După cum a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în august 2022, lumea a intrat "într-o perioadă de pericol nuclear care nu a mai fost văzută de la apogeul Războiului Rece".

Este oficial mai rău decât în perioada de criză a rachetelor cubaneze.

Războiul din Ucraina dintre Occident şi Rusia pare să fie la fel de grav ca războaiele din Coreea şi Vietnam, dar acum vorbim de militari occidentali voluntari care se luptă cot la cot cu ucrainenii împotriva ruşilor  şi sunt chiar răpuşi de ei. 

Abordarea schimbărilor climatice necesită încredere în instituţiile de guvernare multilaterală. Fisura geopolitică deschisă de invazia rusă a Ucrainei a slăbit voinţa globală de a coopera, subminând în acelaşi timp încrederea în durabilitatea sau chiar fezabilitatea unei colaborări multilaterale ample în combaterea poluării. 

Peisajul ameninţărilor biologice existente arată clar că comunitatea internaţională trebuie să-şi îmbunătăţească capacitatea de a preveni focarele de boli în epoca post-COVID, de a le detecta rapid atunci când acestea apar şi de a răspunde eficient pentru a le limita răspândirea agenţilor patogeni. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici