Estonia cere Chinei să se implice în ancheta privind cablurile sabotate din Marea Baltică
Estonia a contactat autorităţile chineze în cadrul anchetei cu privire la cauza întreruperii a două cabluri de telecomunicaţii din Marea Baltică, a anunţat luni Ministerul estonian de Externe, potrivit Reuters.
„Estonia a fost în contact cu autorităţile chineze pentru a încuraja cooperarea în ceea ce priveşte investigaţia”, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului într-un e-mail către Reuters.
El a mai spus că Estonia doreşte să încurajeze „orice cooperare necesară pentru anchetă”.
La începutul lunii octombrie au fost avariate un cablu de telecomunicaţii care leagă Suedia şi Estonia şi o conductă, dar şi un cablu finlandezo-estonian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Oficialii din ţările implicate au declarat că nu au ajuns încă la concluzii ferme cu privire la autorii avariilor sau dacă acestea au fost accidentale sau deliberate. Ulterior, NATO a decis să intensifice patrulele în zona Mării Baltice.
„Măsurile sporite includ zboruri suplimentare de supraveghere şi recunoaştere, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă, avioane NATO AWACS şi drone. O flotă de patru nave NATO de vânătoare de mine este, de asemenea, trimisă în zonă", a anunţat NATO prin intermediul unui comunicat.
NATO, Uniunea Europeană şi guvernele naţionale au făcut din protecţia conductelor şi a cablurilor submarine o prioritate ridicată după exploziile din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream de sub Marea Baltică şi au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.
Anchetatorii au declarat că acele explozii au fost un act de sabotaj, dar nu au decis cine a fost responsabil.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO