- Home
- Externe
- (16.08.2022, 15:01)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Estonia îl înfurie pe Putin. Monumentele comemorative sovietice vor fi îndepărtate dintr-un oraş majoritar rusofil
Estonia va îndepărta toate monumentele comemorative sovietice publice din Narva, oraş majoritar rusofil, a anunţat marţi guvernul, citând tensiunile crescânde din oraş şi acuzând Rusia că încearcă să exploateze trecutul pentru a diviza societatea estoniană.
Urmărește
9996 afișări
Sursa foto: Twitter Riho Terras
Făcând cândva parte din Uniunea Sovietică, Estonia este membră atât a NATO, cât şi a Uniunii Europene, şi a fost un susţinător ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie, informează agenţia de presă Reuters.
Cu toate acestea, aproape un sfert din populaţia sa de 1,3 milioane de locuitori sunt de etnie rusă, iar guvernul este îngrijorat de faptul că minoritatea a căzut sub influenţa lui Putin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Marţi, autorităţile estoniene din Narva au scos din oraş, cu ajutorul unei macarale, un tanc sovietic din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, conform imaginilor difuzate de postul naţional de televiziune ERR. Armata a fost chemată pentru această operaţiune, a declarat poliţia pentru agenţia de ştiri BNS.
Premierul Kaja Kallas a declarat că îndepărtarea tancului a fost ordonată "deoarece tensiunile cresc în Narva şi în jurul acesteia", iar Estonia nu trebuie să ofere Rusiei ocazia de a exploata trecutul ţării pentru a diviza şi mai mult societatea, a relatat BNS.
Comitatul Ida-Viru din nord-estul Estoniei, care se învecinează cu Rusia şi include Narva, este format în proporţie de trei sferturi din etnici ruşi, potrivit statisticilor oficiale.
Estonienii au o viziune mixtă asupra istoriei lor: invadaţi atât de forţele germane naziste, cât şi de cele sovietice în timpul războiului, au avut oameni de ambele părţi ale conflictului. În epoca sovietică au fost deportaţi, de asemenea, zeci de mii de estonieni în lagărele de muncă din Siberia.
În 2007, la Tallinn au avut loc revolte ale tinerilor, în special ale celor vorbitori de limbă rusă, atunci când Estonia a îndepărtat un monument al Armatei Roşii din al doilea război mondial din centrul capitalei. Moscova a calificat această acţiune drept o insultă la adresa luptătorilor sovietici care au alungat ocupanţii nazişti din Estonia şi a negat orice implicare în atacurile cibernetice ulterioare împotriva instituţiilor de stat estoniene.
În declaraţia sa de marţi, guvernul estonian a mai spus că va îndepărta şi alte monumente sovietice din Narva, cum ar fi un monument din epoca sovietică dedicat victimelor de război, care va fi înlocuit cu "un monument funerar neutru".
Ministrul de externe Urmas Reinsalu a mai spus că oricărui străin care se opune acestor mutări i se va retrage permisul de şedere, a relatat agenţia de ştiri BNS.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe