Biroul de Meteorologie a emis un avertisment de inundaţii în părţi din vestul statului New South Wales, cel mai populat stat din Australia, precizând că sunt posibile inundaţii „majore” în oraşele Gunnedah şi Wee Waa, sâmbătă, potrivit Reuters.
Australia a fost grav afectată de impactul schimbărilor climatice în ultimii ani, aici fiind fenomene meteo extreme: inundaţii, temperaturi caniculare, schimbarea tendinţelor în materie de incendii şi precipitaţii, creşterea nivelului mării şi acidificarea oceanelor.
Comisarul pentru servicii de urgenţă al statului, Carlene York, a declarat sâmbătă pentru postul de televiziune ABC că în urma inundaţiilor au fost efectuate în cursul nopţii 12 misiuni de salvare.
Biroul meteorologic a declarat marţi că o mare parte din Australia se va confrunta cu ploi neobişnuit de abundente în lunile următoare, confirmând că un eveniment meteorologic La Nina este în desfăşurare pentru al treilea an consecutiv, care va dura probabil până în 2023.
Vremea extremă din martie s-a soldat cu cel puţin 13 morţi şi zeci de mii de persoane au fost nevoite să evacueze Queensland şi New South Wales, cu centrele oraşelor scufundate, casele luate de ape şi curentul electric întrerupt.
Fenomenul La Nina pune în alertă coasta de est dens populată, în condiţiile în care mulţi locuitori sunt încă în reconstrucţie după inundaţii.
York a avertizat că sezonul furtunilor va fi mai intens din octombrie până în martie, din cauza ploilor mai abundente cauzate de fenomenul La Nina.
„Ameninţarea de inundaţii este reală… acolo, în comunitate”, a spus ea. „Vremea pe care am avut-o în ultimele 12-18 luni, a fost o ploaie neîncetată”.