Etnicii maghiari depun primele cereri de obţinere a cetăţeniei ungare
Etnicii maghiari din afara Ungariei au depus primele cereri de obţinere a cetăţeniei acestei ţări luni, în prima zi lucrătoare a anului, în baza unei noi legi adoptate anul trecut în vederea simplificării procedurii oficiale, relatează MTI.
Etnicii maghiari depun primele cereri de obţinere a cetăţeniei ungare (Imagine: www.zf.ro)
Legea aprobată cu o majoritate covârşitoare de parlamentarii ungari la sfârşitul lunii mai permite etnicilor maghiari să solicite obţinerea cetăţeniei ungare dacă pot dovedi că au origine ungară, că vorbesc limba acestei ţări şi că nu prezintă un pericol pentru securitatea publică sau cea naţională. Solicitanţii nu mai sunt nevoiţi să deţină o locuinţă în Ungaria pentru a obţine cetăţenia acestui stat.
Cererile de obţinere a cetăţeniei pot fi depuse la peste 90 de misiuni diplomatice din străinătate şi la 2.200 de birouri de înregistrare din Ungaria.
Oficiali consulari intervievaţi de MTI în România, Serbia şi Slovacia nu au raportat probleme în prima zi de depunere a cererilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ionuţ Costea a fost eliberat, după ce fusese reţinut în Turcia
-
Bloomberg: Administraţia Trump pregăteşte dezvăluirea planului de încetare a războiului din Ucraina
-
Victor Ponta, întrebat dacă se aşteaptă să fie dat afară din PSD: Îmi asum tot ceea ce fac / Nu exclude o colaborare cu Călin Georgescu
În România, unde locuiesc peste 1,5 milioane de etnici maghiari, ambasada de la Bucureşti şi consulatele din Cluj şi Miercurea Ciuc au primit numeroase cereri luni. Nu au existat probleme legate de supraaglomerare în niciuna din reprezentanţele diplomatice, potrivit MTI.
Luni au fost deschise şi Centrele pentru democraţie înfiinţate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) la Oradea şi Târgu Mureş, pentru a facilita accesul la cetăţenia ungară.
Preşedintele CNMT şi parlamentarul român Laszlo Tokes, lider important al minorităţii maghiare din România, s-a numărat printre primii care au depus cererea în Oradea.
Cei peste un milion de etnici maghiari din Slovacia s-au arătat mai puţin interesaţi de noua lege, au declarat oficiali de la ambasada ungară din Bratislava şi de la consulatul general din Kosiţe.
Geza Farkas, consulul din Bratislava, a apreciat că acest lucru se explică prin faptul că multe persoane care trăiesc în regiunea de graniţă consideră probabil mai convenabil să îşi depună cererea în Ungaria.
Janos Szerencses, consulul general din Kosice, a subliniat că legea actuală a cetăţeniei care este valabilă în Slovacia interzice slovacilor să depună cerere pentru obţinerea cetăţeniei altei ţări.
Cei care încalcă legea îşi pierd cetăţenia slovacă.
"Dacă totul se desfăşoară conform planului, legea slovacă va fi amendată în februarie. După aceea, ne aşteptăm la o creştere a numărului de cereri", a spus el.
În Serbia, locuită de peste 250.000 de etnici maghiari, aproximativ 8.000 de persoane au afirmat începând din noiembrie că ar dori să aibă cetăţenie dublă, a declarat Tamas Korsos, consul general în Subotiţa.
Comisarul ministerial Tamas Wetzel a declarat la sfârşitul anului trecut că Ungaria se aşteaptă ca între 250.000 şi 400.000 de cereri să fie depuse de etnicii maghiari în primul an.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO