- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurodeputaţii cer un tribunal internaţional special pentru crimele din Ucraina
În rezoluţia adoptată joi privind lupta împotriva impunităţii pentru crimele de război din Ucraina, Parlamentul invită UE să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune.
Eurodeputaţii cer un tribunal internaţional special pentru crimele din Ucraina
Aceste anchete şi urmăririle penale ulterioare ar trebui să se aplice, de asemenea, întregului personal al forţelor armate ruse şi funcţionarilor guvernamentali implicaţi în crime de război, solicită eurodeputaţii.
Textul adoptat solicită UE să sprijine înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru pedepsirea crimei de agresiune comise împotriva Ucrainei, pentru care Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are jurisdicţie şi să-i tragă la răspundere pe liderii politici şi comandanţii militari ruşi, precum şi pe aliaţii lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Deputaţii doresc, de asemenea, ca UE să furnizeze, cât mai curând posibil, toate resursele umane şi bugetare necesare, precum şi sprijinul administrativ, de investigaţie şi logistic necesar pentru înfiinţarea acestui tribunal.
Potrivit PE, atrocităţile raportate, cum ar fi bombardamentele fără discernământ asupra oraşelor, deportările forţate, utilizarea muniţiei interzise, atacurile împotriva civililor care fug prin coridoarele umanitare convenite în prealabil, execuţiile şi violenţa sexuală constituie încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Acestea pot fi considerate crime de război, potrivit eurodeputaţilor, care subliniază că toate au rămas neurmărite penal până în prezent.
Deputaţii subliniază că UE trebuie să acţioneze rapid, deoarece există un risc grav ca, din cauza ostilităţilor în curs, dovezile legate de crimele de război să fie distruse.
Aceştia îşi exprimă sprijinul deplin pentru ancheta desfăşurată de procurorul CPI şi pentru activitatea Comisiei de anchetă a Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, precum şi a organizaţiilor independente ale societăţii civile şi a autorităţilor ucrainene care depun eforturi pentru colectarea de probe.
Eurodeputaţii salută echipa comună de anchetă înfiinţată de Lituania, Polonia şi Ucraina, care este coordonată de Eurojust (Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiţie Penală) şi la care va participa biroul procurorului CPI, şi încurajează alte state membre să se alăture acestei echipe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.