Eurodeputatul spaniol acuzat de corupţie în Sunday Times, susţinut de grupul său parlamentar
„Cazul lui Zalba este diferit de celelalte trei cazuri, deoarece atunci când i s-au propus bani, el şi-a sesizat avocaţii, considerând că afacera este dubioasă”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Partidului Popular European, care regrupează formaţiuni de dreapta şi de centru-dreapta din Parlament, din care face parte eurodeputatul spaniol.
„Zalba a depus un amendament (la o propunere de lege), dar pentru că acest amendament îi convenea. Nu poate fi condamnat pentru că a primit lobbyişti”, a susţinut el.
Mai mulţi jurnalişti ai publicaţiei britanice au pretins că sunt lobbyişti şi au contactat aproximativ 60 de deputaţi europeni pentru a le propune să depună amendamente la proiecte de lege în schimbul unei sume cuprinse între 12.000 şi 100.000 de euro.
Trei eurodeputaţi au acceptat: Ernst Strasser, fost ministru austriac de Interne şi membru al PPE, Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe şi membru al SD (socialişti şi democraţi), şi fostul vicepremier român Adrian Severin, membru al SD.
Primii doi au renunţat la mandat dar nu şi românul Adrian Severin.
Duminică, publicaţia l-a acuzat pe eurodeputatul spaniol.
Parlamentul European a deschis o anchetă şi a cerut Sunday Times documentele incriminatorii, în special înregistrările filmate ale presupuselor acte de corupţie.
„Faptele trebuie să fie stabilite clar”, a explicat purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Jaume Duch.
Asociaţia Transparency international, care luptă împotriva corupţiei a cerut o reformă a rapoartelor între instituţiile europene şi lobbyişti. Aceasta a cerut, de asemenea sesizarea justiţiei belgiene, deşi eurodeputaţii sunt protejaţi de imunitatea parlamentară.
„Este urgent ca o astfel de anchetă să fie desfăşurată fără întârziere, deoarece va permite înlăturarea suspiciunilor care apasă asupra întregului Parlament”, a subliniat şeful biroului din Bruxelles al Transparency International Jana Mittermaier.