Europa a schimbat produsele pe care le importă din Rusia, dar încă îi aduce miliarde lui Putin

În ciuda sancţiunilor impuse după invazia din Ucraina, Europa continuă să alimenteze economia rusă cu miliarde de euro, doar că a schimbat tipul de produse pe care le cumpără.

Urmărește
960 afișări
Imaginea articolului Europa a schimbat produsele pe care le importă din Rusia, dar încă îi aduce miliarde lui Putin

Europa a schimbat produsele pe care le importă din Rusia, dar încă îi aduce miliarde lui Putin

În loc să reducă dependenţa de importurile ruseşti, Europa importă acum mai multe îngrăşăminte pe bază de azot din Rusia decât înainte de război, scrie Sky News.

Potrivit unei analize a datelor comerciale europene, în perioada pre-pandemică 2018-2019, Europa a importat 4,6 milioane de tone de îngrăşăminte cu azot din Rusia. Această cifră a crescut la 4,9 milioane de tone în perioada 2023-2024, în plină desfăşurare a conflictului.

Amoniacul, un produs chimic pe bază de azot folosit în principal pentru îngrăşăminte, este esenţial pentru agricultura mondială. Fără acest compus, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu ar putea fi hrănită. Cu toate acestea, de când preţurile la gaze naturale au crescut drastic, Europa a avut dificultăţi în producerea amoniacului pe plan intern, fiind nevoită să-şi închidă fabricile şi să se bazeze pe importuri.

În timp ce Marea Britanie, care a impus o interdicţie clară asupra importurilor de produse chimice ruseşti, şi-a reorientat achiziţiile către Statele Unite, restul Europei continuă să cumpere aceste produse vitale din Rusia.

Această situaţie ilustrează decalajul enorm între promisiunile şi realitatea sancţiunilor. Când a început războiul, s-a spus că măsurile economice vor submina economia Rusiei, făcând mult mai dificil pentru Vladimir Putin să continue conflictul. Rusia urma să fie afectată pe patru fronturi: nu ar mai putea cumpăra bunuri europene, nu ar mai putea vinde produsele sale în Europa, s-ar confrunta cu confiscarea activelor sale străine, iar figurile sale de vârf ar fi penalizate.

Realitatea arată însă că produsele europene continuă să ajungă în Rusia în cantităţi mari, doar că pe uşa din spate, prin state din Caucaz şi Asia Centrală. Petrolul rusesc circulă în continuare în întreaga lume, deşi sancţiunile au redus oarecum preţurile.

Rezultatul este că Rusia încă se poate baza pe miliarde de euro venituri din Europa, cu care poate achiziţiona componente provenite, indirect, tot din Europa. Capacitatea sa de a purta război nu pare să fi fost redusă nici pe jumătate faţă de cât s-a promis în 2022.

Pe de altă parte, există şi o aparentă reuşită a sancţiunilor în privinţa importurilor de gaze. Înainte de conflict, aproximativ jumătate din gazul importat al UE provenea din Rusia. Astăzi, această cifră a scăzut la aproximativ 20%. Dar o mare parte din acest gaz era utilizat pentru încălzirea locuinţelor, iar cu mai puţin disponibil, preţurile au crescut brusc. A doua cea mai mare parte era folosită în sectorul industrial, pentru alimentarea fabricilor şi ca materie primă pentru industria chimică, inclusiv pentru producţia de amoniac.

Ceea ce ridică o întrebare mai profundă: în loc să îşi reducă dependenţa de importurile ruseşti, Europa a ajuns să îşi mute dependenţa de la o categorie de import (gaz) la alta (îngrăşăminte)? Răspunsul scurt, analizând datele comerciale, este un destul de clar da, arată sursa citată.

Pieţele financiare încep deja să ia în calcul posibilitatea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina. Preţurile angro la gaze au scăzut destul de mult în ultimele săptămâni. Preţurile europene la gaze pentru luna următoare au scăzut cu 22% doar în ultimele două săptămâni. Dacă această tendinţă persistă, ar trebui să se reflecte în cele din urmă şi în facturile la utilităţi, care urmează să crească în aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici