Germania a avertizat cu privire la impactul asupra libertăţii presei, în timp ce un oficial de rang înalt al UE a declarat că Twitter trebuie să se conformeze normelor blocului comunitar sau să se confrunte cu posibile sancţiuni.
„Libertatea presei nu poate fi pornită şi oprită după bunul plac”, a scris vineri pe Twitter ministrul german de externe. „Începând de astăzi, aceşti jurnalişti nu mai pot să ne urmărească, să comenteze sau să critice. Avem o problemă cu asta @Twitter”.
Věra Jourová, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a declarat că „suspendarea arbitrară” a jurnaliştilor este „îngrijorătoare” şi a indicat că, în consecinţă, compania ar putea fi sancţionată.
„Legea UE privind serviciile digitale impune respectarea libertăţii presei şi a drepturilor fundamentale. Acest lucru este întărit în cadrul #MediaFreedomAct”, a declarat Jourová într-o postare pe Twitter, adăugând că Musk „ar trebui să fie conştient de acest lucru”. „Există linii roşii”, a continuat ea. „Şi sancţiuni, în curând”.
Joi seară, Twitter a interzis conturile mai multor jurnalişti de profil înalt de la organizaţii de ştiri de top, fără explicaţii, inclusiv ale lui Donie O’Sullivan de la CNN, Ryan Mac de la The New York Times şi Drew Harwell de la The Washington Post.
Nici Musk, nici Twitter nu au răspuns joi seara la o solicitare de comentarii, iar platforma nu a explicat cu exactitate de ce jurnaliştii au fost excluşi de pe platformă.
Musk a susţinut în mod fals că jurnaliştii au încălcat noua sa politică de „doxxing” prin faptul că au împărtăşit locaţia sa în direct. O’Sullivan, de la CNN, nu a împărtăşit locaţia live a miliardarului.
Cu puţin timp înainte de suspendarea sa, O’Sullivan a relatat pe Twitter că platforma de socializare a suspendat contul unui serviciu competitiv, Mastodon, care a permis postarea în continuare a @ElonJet, un cont care postează locaţia avionului privat al lui Musk.
Alţi reporteri suspendaţi joi scriseseră recent şi despre acest cont.
Liderii europeni au declarat anterior că urmăresc modul în care preluarea Twitter de către Musk va afecta platforma.
Thierry Breton, un înalt oficial UE, l-a avertizat pe Musk la sfârşitul lunii noiembrie că platforma de socializare trebuie să ia măsuri semnificative pentru a se conforma legilor de moderare a conţinutului din cadrul blocului comunitar.
„Twitter va trebui să implementeze politici transparente pentru utilizatori, să consolideze în mod semnificativ moderarea conţinutului şi să protejeze libertatea de exprimare, să abordeze dezinformarea cu hotărâre şi să limiteze publicitatea direcţionată”, a declarat atunci Breton. „Toate acestea necesită suficiente resurse umane şi de inteligenţă artificială, atât în volume, cât şi în competenţe. Aştept cu nerăbdare progresele în toate aceste domenii şi vom ajunge să evaluăm la faţa locului gradul de pregătire al Twitter.”