Prima pagină » Știri externe » Europa caută economii la energie, Trump vrea mai multe exporturi

Europa caută economii la energie, Trump vrea mai multe exporturi

Administrația Trump exercită presiuni asupra Uniunii Europene pentru a crește semnificativ importurile de energie din Statele Unite, în special petrol și gaze naturale lichefiate.
Europa caută economii la energie, Trump vrea mai multe exporturi
Nițu Maria
09 apr. 2025, 10:55, Politic

Uniunea Europeană se pregătește să-și reducă obiectivele obligatorii de achiziție a gazelor naturale înainte de iarnă, într-un moment de tensiune tot mai mare cu Statele Unite. Măsura vine în contextul în care președintele Donald Trump insistă că singura cale de a echilibra balanța comercială transatlantică este ca UE să cheltuiască cu 350 de miliarde de dolari mai mult pe gaz american.

Europa vrea flexibilitate, nu constrângeri

Potrivit unor diplomați europeni citați de POLITICO, marți, statele membre ale UE au avansat planuri pentru a slăbi obiectivele stricte privind reumplerea instalațiilor de stocare a gazelor. Ideea este simplă: mai multă flexibilitate înseamnă mai puțină presiune de a cumpăra gaze la prețuri record, în special din SUA.

Un grup de șapte țări: Franța, Germania, Italia, Austria, Ungaria, Slovacia și Țările de Jos, susține scăderea țintei de stocare de la 90% la 80% în anumite condiții. Argumentul lor susține obligativitatea achiziției de gaze scumpe în perioade tensionate economic pune o povară suplimentară asupra bugetelor și competitivității industriale

Presiune dinspre Washington

Casa Albă nu vede lucrurile la fel. Președintele Trump a reluat presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a crește importurile de energie americană, în încercarea de a corecta ceea ce consideră a fi un dezechilibru comercial nedrept. În ciuda ofertelor europene recente de a achiziționa mai mult gaz, oficialii americani s-au arătat neinteresați să negocieze. În trecut, Trump a ignorat astfel de inițiative și a impus tarife unilaterale, alimentând temerile europene privind stabilitatea relației comerciale.

„Reducerea obiectivului de stocare ar putea însemna prețuri mai mici pentru UE și mai puțină presiune pe importuri,” explică Laura Page, analist la Kpler.

Finalul unei relații de conveniență?

În ciuda discuțiilor recente de la Washington, un acord pentru creșterea achizițiilor de gaz natural lichefiat pare tot mai improbabil. Diplomații europeni și-au exprimat frustrarea față de lipsa de deschidere a administrației americane.

„Suntem dispuși să cumpărăm mai mult, dar nu orice, oricum și oricând,” a spus un oficial european sub protecția anonimatului.