Europa, îngrijorată că nu mai reprezintă principala preocupare strategică a Statelor Unite

Publicat: 17 12. 2010, 19:57
Actualizat: 07 11. 2012, 02:23

„Europa nu mai reprezintă principala preocupare strategică a politicii externe americane. Statele Unite caută tot mai mult noi parteneri cu care să discute problemele vechi şi noi”, potrivit unuia dintre aceste rapoarte, obţinut de AFP şi prezentat de Ashton liderilor europeni reuniţi la Bruxelles.

Documentul solicită europenilor să dea dovadă de mai multă „încredere în ei înşişi” şi de „unitate”.

„Când suntem un partener eficient şi pe care se poate conta, Statele Unite ne iau în serios. Din contră, dacă promitem prea mult şi rezultatele noastre nu sunt pe măsură, dacă acordăm mai multă importanţă procedurii decât substanţei sau dacă nu ştim ce vrem, atunci Statele Unite îşi vor îndrepta atenţia în altă parte”, avertizează acest raport.

„Statele Unite au identificat nevoia unei implicări mai mari în Asia şi există un risc ca ele să considere UE drept un partener mai puţin important, ţinând cont de slăbiciunea noastră strategică în zonă”, subliniază raportul.

„Pentru a obţine rezultate durabile, avem nevoie de relaţii eficiente cu alţi parteneri”, propune UE.

„Trebuie să depăşim perspectiva bilaterală şi să vedem legăturile între partenerii strategici. Aceasta ar putea duce şi la o cooperare triunghiulară”, se arată în document.

Potrivit unui diplomat european, Ashton propune organizarea de „întrevederi trilaterale între UE, China şi Statele Unite”.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele american Barack Obama şi oficiali din Uniunea Europeană s-au întâlnit pentru o scurtă reuniune la Lisabona, cu ocazia unor summituri NATO, după ce în primăvară preşedintele american a anulat o reuniune la Madrid.

Europenii au interpretat atunci această anulare drept o ilustrare a lipsei de interes a lui Barack Obama faţă de Europa.

Raportul lui Ashton privind relaţiile cu China recunoaşte că „nu va fi uşoară depăşirea diferendelor” în domeniul drepturilor omului.

El arată şi că embargoul asupra vânzărilor de arme „constituie un obstacol major în dezvoltarea unei cooperări mai solide între UE şi China în domeniul politicii externe şi problemelor de securitate”.