Prima pagină » Știri externe » Europa rămâne fermă: Integritatea teritorială a Ucrainei, cerința continentului pentru acordul de pace

Europa rămâne fermă: Integritatea teritorială a Ucrainei, cerința continentului pentru acordul de pace

În replică la propunerea vicepreședintelui american ca Ucraina să cedeze Rusiei teritoriile ocupate, Franța a insistat miercuri, la Londra, pe integritatea teritorială a Ucrainei drept o cerință foarte puternică a Europei în viitorul acord de pace, a relatat TF1 Info.
Europa rămâne fermă: Integritatea teritorială a Ucrainei, cerința continentului pentru acordul de pace

Respectul pentru „integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt cerințe foarte puternice ale europenilor”, a declarat miercuri președinția franceză, după propunerea vicepreședintelui american de „schimburi teritoriale” între Kiev și Moscova.

Deși Ministerul de Externe al Regatului Unit anunțase inițial amânarea discuțiilor având ca temă războiul din Ucraina, delegația ucraineană s-a întâlnit la Londra cu Keith Kellogg, emisarul special al SUA al lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, potrivit TF1 Info.

Francezii, britanicii și germanii, împreună cu reprezentanții americani și ucraineni, au discutat condițiile unui posibil armistițiu în Ucraina. Potrivit Palatului Élysée, scopul principal al negocierilor a fost conturarea unei poziții comune, pe care SUA să o poată prezenta Rusiei: „Obiectivul rămâne construirea unei abordări comune pe care Statele Unite să o prezinte rușilor.”

La Londra, s-a discutat instaurarea unei păci juste și durabile

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat că țara sa este „angajată în eforturile de pace” ale lui Donald Trump, în contextul în care Washingtonul a amenințat că se va retrage din negocierile de pace dacă Ucraina nu aderă la propunerile sale de cedare a teritoriilor ocupate de ruși: „Am subliniat că suntem angajați în eforturile de pace ale președintelui american”, a declarat Iermak pe Telegram, din Londra, unde a participat la discuțiile cu aliații Kievului. El a confirmat că a avut un „dialog aprofundat care vizează instaurarea unei păci juste și durabile în Ucraina.”

Zelenski a insistat pentru un armistițiu imediat

În timpul negocierilor, Volodimir Zelenski a cerut un armistițiu „imediat, complet și necondiționat” în Ucraina: „Insistăm asupra unui armistițiu imediat, complet și necondiționat”, a declarat liderul ucrainean pe Telegram, reafirmându-și poziția anterioară, conform căreia negocierile de pace nu pot începe decât după anunțul unui armistițiu.”

Ucraina este cea care trebuie să decidă pentru viitorul său

Poziția oficială a guvernului britanic față de prevederile unui acord de încetare a războiului în Ucraina nu este întocmai cea avansată de vicepreședintele american JD Vance către Kiev și Moscova. Un purtător de cuvânt de pe Downing Street a declarat în timpul discuțiilor de la Londra că Ucraina este cea care trebuie să-și decidă viitorul: „Susținem eforturile depuse de Statele Unite pentru a pune capăt în mod durabil războiului. Cred că același lucru ne dorim cu toții. În cele din urmă, este dreptul Ucrainei să decidă cu privire la viitorul său.”