- Home
- Externe
- (16.08.2021, 05:48)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa, scindată în cazul refugiaţilor afgani care fug din calea talibanilor
- Austria îşi confirmă linia dură: va trimite înapoi la Kabul solicitanţii de azil.
- Pe de altă parte, Albania îşi deschide porţile pentru primirea fugarilor.
- Mii de oameni fug din Afganistan în aceste ore din calea talibanilor, producându-se ambuteje pe străzi şi în aeroportul din Kabul.
Urmărește
2956 afișări
Europa, scindată în cazul refugiaţilor afgani care fug din calea talibanilor
Odată cu deteriorarea rapidă a situaţiei din Afganistan (talibanii au intrat în capitala Kabul şi au preluat puterea), mii de oameni fug din calea agresorilor.
Apare, din nou, problema refugiaţilor: atât cei care sunt deja în Europa şi care aşteaptă recunoaşterea dreptului la azil, precum şi celor care se aşteaptă să fugă în Occident în următoarea perioadă.
În zona aeroportului din Kabul, mii de oameni se adună în căutarea unei căi de evacuare. La fel se întâmplă şi la graniţele cu Iranul şi Tadjikistanul. În ceea ce priveşte Europa, diplomaţiile sunt în prezent împărţite.
Austria, de exemplu, îşi menţine linia dură în ceea ce priveşte repatrierea migranţilor afgani şi a solicitanţilor de azil. Acest lucru a fost confirmat de ministrul de interne austriac, Karl Nehammer. "Cei care au nevoie de protecţie trebuie să o primească cât mai aproape de ţara lor de origine", a spus ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Austria a fost una dintre cele şase ţări ale UE care a insistat săptămâna trecută cu privire la dreptul lor de a expulza cu forţa solicitanţii afgani respinşi. Trei dintre aceste state membre - Danemarca, Germania şi Ţările de Jos - şi-au schimbat poziţia în acest sens, blocând returnările. Cotidianul austriac „Osterreich” a publicat un sondaj de opinie potrivit căruia până la 90% dintre cei intervievaţi susţin linia guvernului privind expulzările.
Pe partea opusă se află guvernul Albaniei, o ţară de mulţi ani în centrul mişcărilor migratoare şi care, cu doar 30 de ani în urmă, a asistat la o fugă în masă a locuitorilor săi către coastele italiene. Prim-ministrul Edi Rama a anunţat de la Tirana, care şi-a exprimat disponibilitatea de a întâmpina câteva sute de refugiaţi din Afganistan "pentru că s-au alăturat NATO şi au ajutat soldaţii noştri în misiunea lor de menţinere a păcii şi acum riscă să fie masacraţi ca animale de către talibani».
Declaraţia celor 60 de ţări
O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.
Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că "cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile".
Comunicatul mai menţionează că "poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm".
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36