Europa se topeşte. Mai multe ţări au înregistrat noi recorduri de temperatură/ Cea mai fierbinte noapte din istoria Franţei | VIDEO

Mai multe ţări europene au înregistrat joi noi recorduri de temperatură, în contextul în care vestul Europei este afectat de un val de aer fierbinte care se deplasează dinspre Sahara, informează BBC şi agenţia DPA.

Urmărește
4349 afișări
Imaginea articolului Europa se topeşte. Mai multe ţări au înregistrat noi recorduri de temperatură/ Cea mai fierbinte noapte din istoria Franţei  | VIDEO

Mai multe ţări europene au înregistrat noi recorduri de temperatură

La Paris a fost înregistrată joi o temperatură de 42,6 grade Celsius, un record pentru capitala franceză.

Autorităţile franceze au instituit un cod roşu de caniculă la Paris şi în 19 regiuni ale ţării şi au avertizat că temperaturile ar putea atinge 42-43 de grade Celsius în zonele vizate. Potrivit presei din Franţa, cel mai probabil noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai fierbinte din istorie.

Autorităţile le recomandă cetăţenilor să evite să iasă din case dacă nu este neapărat necesar. Potrivit unor oficiali, cel puţin cinci persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate.

Presa din Hexagon compară acest val de caniculă cu cel din august 2003, când temperaturile extreme au dus la moartea a aproximativ 15.000 de persoane în Franţa.

Potrivit datelor Serviciului German de Meteorologie (DWD), şi în Germania a fost înregistrat un record de temperatură joi, când termometrele din localitatea Lingen din Saxonia Inferioară au înregistrat 42,6 grade Celsius.

Temperaturile ar urma să scadă sensibil vineri în Germania, însă vor fi în continuare mult superioare valorilor obişnuite pentru această perioadă. Cele mai ridicate temperaturi vor fi înregistrate în vestul ţării, însă pe coasta nordică temperaturile ar urma să se situeze în jurul valorii de 29 de grade Celsius.

Şase din cele 16 landuri ale Germaniei au înregistrat recorduri de temperatură, acestea urmând să fie confirmate de către experţii DWD.

Specialiştii germani se aşteaptă ca astfel de valuri de caniculă să devină un fenomen obişnuit în următorii ani. „În acest moment nu putem spune dacă vom avea noi recorduri de temperatură în fiecare an sau doar ne vom apropia de cele precedente, dar dacă ne orientăm după modelele climatologice, atunci ne putem aştepta la temperaturi de 44, 45 sau chiar 46 de grade Celsius în anumite zone ale ţării până la jumătatea secolului”, a declarat Daniela Jakob, directorul Centrului German de Climatologie.

În Marea Britanie temperaturile au atins 38,1 grade Celsius, un record pentru luna iulie, iar autorităţile feroviare au impus restricţii de viteză pentru trenuri, pentru a evita eventuale accidente.

„Schimbările climatice au dus la o creştere a posibilităţii apariţiei unor episoade de căldură severă în Europa”, au informat meteorologii britanici.

În Olanda au fost înregistrate 40,7 grade Celsius, aceasta fiind cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în această ţară.

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Claire Nullis, a avertizat asupra faptului că aceste valuri de caniculă se vor produce din ce în ce mai des. „Aşa cum am văzut în iunie, acestea se produc din ce în ce mai des, încep mai devreme şi devin mai intense”, a spus aceasta. „Aceasta nu este o problemă care să dispară prea curând”, a adăugat reprezentantul Organizaţiei.

Taguri:
europa,
caniculă,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici