- Home
- Externe
- BERLIN, (31.10.2013, 12:32)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa şi SUA se acuză reciproc de spionaj
Europa şi Statele Unite se acuzau mutual de spionare, miercuri, în timp ce reprezentanţi ai cancelarului german Angela Merkel, care ar fi fost o victimă directă a acţiunilor de spionaj, urmează să fie primiţi la Washington.
Urmărește
913 afișări
Europa şi SUA se acuză reciproc de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Doi funcţionari de rang înalt ai Cancelariei germane urmează să aibă întâlniri cu oficiali de rang înalt de la Casa Albă, după apariţia unor dezvăluiri despre o presupusă interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.
Totodată, în următoarele zile, şefii serviciilor secrete (BND) şi ai serviciilor de informaţii interne germane vor fi primiţi, la rândul lor, în capitala Statelor Unite.
Având în vedere diferenţa de fus orar, europenii au fost nevoiţi să răspundă în cursul zilei acuzaţiilor formulate de Statele Unite în cursul nopţii precedente. Astfel, Franţa a apreciat drept "puţin credibile" afirmaţiile directorului agenţiei americane de informaţii NSA care, în timpul unei audieri în Congres, a respins acuzaţiile de spionaj şi a oferit asigurări că interceptările telefonice au fost "furnizate" NSA de agenţii europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
Purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez, Najet Vallaud-Belkacem, a făcut apel pentru "mai multă claritate în legătură cu practicile serviciilor secrete americane", fără să dezmintă, însă, o cooperare între cele două părţi.
La rândul său, Berlinul a dezminţit afirmaţiile americane potrivit cărora Germania ar spiona Statele Unite.
Şeful serviciilor de informaţii externe germane (BND), Gerhard Schindler, a oferit asigurări în săptămânalul Die Zeit că "nu există operaţiuni de supraveghere a telecomunicaţiilor efectuate de la ambasada germană la Washington".
Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert a dezminţit, la rândul său, făcând trimitere la o declaraţie recentă a lui Schindler. În cotidianul Bild, el a afirmat, pe 25 octombrie, că "nu s-a desfăşurat vreo operaţiune de spionare a Statelor Unite ale Americii. Eventualele înregistrări realizate întâmplător de sistemele noastre tehnice sunt şterse".
În timpul disputelor verbale, dezvăluirile au continuat. Potrivit ediţiei ce va apărea joi a săptămânalului italian Panorama, deţinut de familia Berlusconi, interceptările telefonice americane ar fi vizat chiar Vaticanul şi pe Papă.
Printre cele 46 de milioane de apeluri telefonice interceptate în Italia, potrivit site-ului de Internet Cryptome, "s-ar afla, de asemenea, cele de la şi către Vatican", scrie Panorama, care nu citează surse.
De asemenea, potrivit ediţiei de joi a săptămânalului german Stern, aproximativ 30 de firme americane desfăşoară activităţi de spionaj în Germania, ajutând la analizarea interceptărilor sau coordonarea misiunilor agenţilor secreţi.
Aceste firme participă, probabil, la coordonarea misiunilor avioanelor fără pilot de luptă care operează în Africa, din oraşul Stuttgart (sud-vest), unde se află sediul Comandamentului Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM), adaugă publicaţia.
Marţi, Statele Unite au respins categoric recentele acuzaţii privind interceptarea comunicaţiilor în Europa de către serviciile lor de spionaj, afirmând că datele le-au fost furnizate de agenţii de informaţii europene.
Fostul analist al NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre spionajul american, a făcut acuzaţii similare în vară.
Dezvăluirile cotidianelor francez Le Monde, spaniol El Mundo şi italian L'Espresso cu privire la interceptarea comunicaţiilor cetăţenilor europeni de către NSA sunt complet "false", a oferit asigurări generalul Alexander, în faţa Congresului.
Şeful Guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, a anunţat miercuri dimineaţă că şeful serviciilor secrete spaniole va fi audiat de o comisie parlamenatară în legătură cu acest presupus caz de spionaj.
Liderul de dreapta a reafirmat că, dacă interceptările telefonice americane în Spania vor fi confirmate, atunci vor constitui acţiuni "nepotrivite şi inacceptabile între aliaţi şi prieteni".
Marţi, după unda de şoc provocată de dezvăluirile privind supravegherea comunicaţiilor cancelarului german Angela Merkel, Casa Albă a afirmat că îşi va revizui practicile în materie de spionaj, rămânând, totuşi, vagă în promisiunile sale.
Un oficial de rang înalt al Executivului a explicat pentru AFP că administraţia Obama va reflecta asupra posibilităţii de a declara ilegale interceptările conversaţiilor liderilor ţărilor aliate, aşa cum dezvăluise New York Times, dar a subliniat că o astfel de decizie încă nu a fost luată.
Acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a calificat, în schimb, ca inexacte declaraţiile făcute cu o zi înainte de directorul puternicei Comisii de Informaţii din Senat, Dianne Feinstein. "Colectarea (datelor) despre aliaţii noştri nu va continua", a afirmat ea, admiţând că a primit asigurări în acest sens din partea Executivului.
Citeşte şi:
Aproximativ 20 de ţări europene COOPEREAZĂ cu serviciile secrete din SUA. DOCUMENTUL care arată cum sunt grupate statele în funcţie de interesele americane
Citeşte şi:
NSA l-a spionat pe Papa Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales - presă
Citeşte şi:
Efectele scandalului de SPIONAJ: Cadourile oferite de Putin liderilor G20, încredinţate spre verificare serviciilor de securitate
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Efectele scandalului de SPIONAJ: Cadourile oferite de Putin liderilor G20, încredinţate spre verificare serviciilor de securitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe