- Home
- Externe
- WASHINGTON, (29.08.2013, 21:40)
- Iuliana Enache
Europa şi Washington, din ce în ce mai sceptice în privinţa unui atac în Siria
Capitalele occidentale erau mai circumspecte, joi, în faţa unei eventuale intervenţii militare în Siria, clasele politice întrebându-se în legătură cu legitimitatea unor atacuri împotriva regimului, ca ecou la reticenţa generalizată a opiniilor publice.
Urmărește
1196 afișări
Europa şi Washington, din ce în ce mai sceptice în privinţa unui atac în Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
De la Londra la Berlin, deşi bulversaţi de imaginile presupusului atac chimic din 21 august din apropiere de Damasc, parlamentarii refuzau să acorde un cec în alb liderilor american, britanic şi francez pentru a lansa atacuri punitive împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Londra este epicentrul acestui scepticism politic. Opoziţia laburistă refuză să voteze orice text propus de premierul David Cameron în favoarea unui recurs la forţă atât timp cât rezultatele anchetei Naţiunilor Unite la faţa locului nu sunt cunoscute, întârziind atacurile care păreau iminente în urmă cu câteva zile.
Britanicii nu se grăbesc: doar 22 la sută, potrivit unui sondaj YouGov/The Times publicat joi, sunt favorabili unei intervenţii, faţă de 51 la sută care se opun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Acolo unde au fost realizate sondaje în Europa, acestea arată că populaţia nu este dornică de război.
Germanii, tradiţional reticenţi faţă de mobilizarea militarilor lor, se opun în proporţie de 58 la sută unor atacuri în Siria, faţă de 33 la sută care le-ar susţine, potrivit unui sondaj Politbarometer/ZDF.
Germania a contribuit la războiul din Afganistan dar s-a distins de Paris şi Londra abţinându-se la votul din Consiliul de Securitate al ONU care autoriza recursul la forţă în Libia, în 2011. În prezent, cancelarul Angela Merkel insistă asupra unei rezoluţii a ONU.
În Franţa, unde Parlamentul este convocat miercurea viitoare pentru o sesiune extraordinară, opinia publică este împărţită.
Două sondaje despre eventualitatea unei intervenţii militare sub egida ONU arătau, miercuri, că 55 la sută şi, respectiv, 45 la sută din populaţie ar susţine o astfel de acţiune, faţă de 45 la sută şi, respectiv, 40 la sută care s-ar opune.
Clasa politică rămâne în general circumspectă, dacă nu ostilă, în privinţa strategiei globale, în special Frontul Naţional şi Partidul Comunist. Socialiştii rămân discreţi şi mulţi din tabăra de dreapta evocă precedentul războiului din Irak din 2003, precum Dominique de Villepin.
În Italia, subiectul nu generează dezbateri: stânga şi dreapta refuză să participe la o intervenţie fără acordul ONU. În Spania, unde milioane de persoane au manifestat în 2003 împotriva războiului din Irak, în care au fost mobilizaţi militari spanioli, prudenţa domină şi Guvernul se îndreaptă spre ONU, la fel ca în Austria.
Barack Obama se confruntă cu rezerve de altă natură.
Congresul american nu se consideră dependent de concluziile ONU, o instituţie care generează neîncredere în rândul republicanilor.
Nimeni nu se îndoieşte că preşedintele, descris joi de revista Time drept un "războinic nefericit", va elabora o justificare legală pentru "răspunsul" militar, în numele interesului naţional şi al încălcării normelor internaţionale privind armele chimice.
Dar democraţii şi republicanii îl somează să îşi descrie planul pentru a evita o situaţie din care este dificil de ieşit.
"Ce rezultate intenţionează să obţină administraţia?", a întrebat într-o scrisoare deschisă John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, subliniind că o intervenţie militară constituie "un mijloc şi nu o politică".
Presa ridica întrebări cu privire la raportul serviciilor de informaţii americane care ar urma să fie făcut public în zilele următoare. "Dat fiind spectaculosul eşec american în Irak, când administraţia Bush a declanşat un război din cauza unor arme nucleare inexistente, nivelul probelor este incontestabil mai ridicat", insistă un editorial al New York Times, joi.
De la începutul crizei siriene, americanii sunt mai puţin favorabili faţă de o creştere a implicării ţării lor, chiar fără o acţiune terestră, în timp ce retragerea din Afganistan încă nu s-a încheiat.
Potrivit unui studiu Quinnipiac din 8 iulie, 61 la sută dintre americane consideră că nu este în interesul Statelor Unite să se "implice" în conflict, deşi 49 la sută se declară favorabili utilizării unor rachete de croazieră "care nu riscă vieţi americane". În iunie, 54 la sută dintre americani criticau decizia de înarmare a rebelilor sirieni, potrivit Gallup.
Aliatul canadian a anunţat însă joi că nu va participa la o operaţiune împotriva Siriei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe