Europa tropicală: avocado în loc de castraveţi, mango în loc de portocale

Avocado în loc de castraveţi, mango în loc de portocale, guave în loc de pepeni, lici în loc de caise: o astfel de perspectivă ar putea părea nerealistă pentru Grecia în acest moment, dar nu va mai fi aşa în viitorul nu prea îndepărtat, scrie Kathimerini, citat de Ziarul Financiar.

Urmărește
1802 afișări
Imaginea articolului Europa tropicală: avocado în loc de castraveţi, mango în loc de portocale

Valurile de căldură prelungite, ier­nile calde şi precipitaţiile rare sunt practic un semn al unei realităţi viitoare în care climatul din Grecia se va transforma într-unul tropical.

În faţa riscului dispariţiei cultu­ri­lor tradiţionale din cauza schimbării condiţiilor climatice, comunitatea ştiinţifică urmează deja două direcţii. În primul rând, aceasta analizează per­spectiva cultivării de plante sub­tropicale în Grecia, acestea urmând să devină o sursă alternativă de venit pentru fermieri.

În al doilea rând, aceasta identifi­că, îmbunătăţeşte şi dezvoltă diferite tipuri de culturi tradiţionale greceşti care, de exemplu, vor necesita mai pu­ţină apă sau care vor putea face faţă unor temperaturi de iarnă mai ridicate şi unor precipitaţii neaş­teptate.

De anul trecut, un program expe­rimental de cultivare a cinci plante subtropicale se află în dezvoltare în Peloponez sub supravegherea Dimi­tra Hellenic Agricultural Organiza­tion din cadrul ministerului dezvoltă­rii agricole. Programul se desfăşoară pe cinci ani.

„Fructele de avocado se coc deja, iar primele fructe de mango sunt re­col­tate acum. Suntem destul de opti­mişti“, spune Teresa Tzatzani, cerce­tător în cadrul organizaţiei.

De altfel, culturile de fructe tro­pi­cale sunt în creştere în întreaga zonă mediteraneană, potrivit scmp.com. Turiştii care vizitează sudul Europei sunt adesea surprinşi să vadă culturi de lici şi kiwi, fructul dragonului şi alte fructe tipice pentru ţările din Asia şi America de Sud.

Din cauza schimbărilor climatice, o revoluţie a fructelor este în desfăşu­rare în sudul Europei, din Portugalia şi Spania până în Italia şi Grecia.

Astăzi, Italia este al doilea producător ca mărime din lume de kiwi, cu originea în China.

Odată cu creşterea mediei temperaturilor, fermierii au realizat că pământurilor lor devin potrivite pentru cultivarea fructelor exotice. Cei deschişi la experimentare au lucrat cu experţi din universităţi pentru a obţine mai multe informaţii şi au mers în ţări tropicale pentru a aduce acasă cele mai bune seminţe.

Microclimatul ideal pentru fructe tropicale în Italia este regiunea Siciliei, urmată de Puglia şi Calabria în sud şi Latium în centru.

Rosolino Palazzolo, un fermier sicilian de 44 de ani, tocmai a terminat de cules primele pitanga şi acerola din ferma sa aflată în sătucul Terrasini, în apropiere de Palermo.

„Italia devine o ţară tropicală. De aceea cultiv şi papaya, mango, fructul pasiunii, banana baby, Annona“, a declarat Palazzolo mândru pentru inews.co.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici