- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (28.10.2018, 14:04)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europarlamentarii români, îngrijoraţi de rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept din România. Ce efecte ar putea avea adoptarea acesteia
Europarlamentarii sunt îngrijoraţi de rezoluţia Parlamentului European despre statul de drept din România, care va fi dezbătută în luna noiembrie. Printre efectele enumerate de aceştia pentru MEDIAFAX se numără întârzierea aderării la zona euro, dar şi deteriorarea imaginii României în Uniunea Europeană.
Urmărește
3258 afișări
Foto: Pixabay
Europarlamentarul PNL Daniel Buda a explicat, pentru MEDIAFAX, ce implică rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept şi justiţia din România. Liberalul a precizat că, în general, rezoluţiile adoptate de PE sunt atenţionări asupra derapajelor pe care statul membru UE le are de la principiile şi valorile Uniunii Europene.
„Din punct de vedere formal efectele unei astfel de rezoluţie sunt acelea de atenţionare publică a statului membru asupra derapajelor pe care le are de la principiile şi valorile UE. Pentru România în mod cert, chiar dacă din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi pentru aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, din punct de vedere politic sunt multe semne de întrebare care se ridică. Evident că PSD-ALDE reuşeşte să ne îndepărteze mult prea mult de zona euro şi de spaţiul Schengen”, a declarat europarlamentarul PNL, Daniel Buda, pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Întrebat de MEDIAFAX dacă rezoluţia ar putea avea ca efect ratarea aderării României la zona euro şi la spaţiul Schengen, Daniel Buda a precizat că rezoluţia poate să ducă la „înârzierea acestor proceduri, nu la pierderea acestora”.
Liberalul a afirmat că nu este un motiv de bucurie dezbaterea unei astfel de rezoluţii despre România la nivel european şi că se aşteaptă la un răspuns dur, după anunţul ministrului Justiţiei privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr.
„Nu este un motiv de bucurie dezbaterea unei astfel de moţiuni despre România în Parlamentul European. Din păcate acţiunile, inclusiv cele recente, din partea Guvernului şi mă refer mai ales la revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, au făcut ca această rezoluţie să fie impusă pe agenda europeană. Rezoluţia va fi una foarte dură din acest punct de vedere. Ceea ce demonstrează incapacitatea PSD-ALDE de a înţelege în ce fel de film joacă este revocarea domnului Lazăr, în condiţiile în care din informaţiile pe care le am, în aprilie i-ar fi expirat mandatul. Nu justifica un astfel de demers. Un astfel de comportament din partea loc arată un profund dispreţ faţă de toate discuţiile care s-au purtat la Bruxelles. Astfel de gesturi duc până la urmă la slăbirea încrederii românilor inclusiv în ceea ce înseamnă instituţiile europene”, a adăugat Buda.
Europarlamentarul a susţinut, de asemenea, că de obicei rezoluţiile PE cuprind recomandări, nu sancţiuni.
Maria Grapini: Nu vom putea avea vreo agenţie europeană în România-ultima care s-a mutat, am pierdut-o!
Eurodeputatul Maria Grapini a declarat că dacă se va adopta o astfel de rezoluţie în Parlamentul European, privind statul de drept şi justiţia din România, ţara va avea de pierdut, inclusiv ca imagine.
„Dacă va fi sau nu Rezoluţie pentru România se va discuta în ultima şedinţa a preşedinţilor grupurilor politice, ce va avea loc în săptămâna dinaintea Plenarei. Există încă posibilitatea să se renunţe la Rezoluţie. După cum ştiţi, Rezoluţia nu este nici Regulament-care este obligatoriu, nici Directivă. Rezoluţia este un avertisment transmis de Parlamentul European Consiliului European care trebuie să analizeze şi să voteze-sau nu, sancţiuni! Dacă va fi o rezoluţie va fi din nou pe recomandarea respectarii recomandărilor Comisiei de la Veneţia, respectatea separaţiei puterilor în stat (pentru care nu au dovezi decât recentele protocoale demascate de actualul guvern). Vom pierde ca imagine, pentru că, va fi complicat să explicăm şi în interior şi în exterior de ce există o Rezoluţie. Sancţiuni nu pot fi deoarece nu sunt pârghii prin care să se pună sancţiuni. Indirect însă pot fi consecinţe. De exemplu, din nou, nu vom putea avea vreo agenţie europeană în România-ultima care s-a mutat din Marea Britanie şi oe care am cerut-o am pierdut-o!”, a declarat Maria Grapini, pentru MEDIAFAX.
Ea a mai afirmat că rezoluţia PE despre România nu va fi asemănătoare celor adoptate pentru Polonia sau Unagria, state care au fost sancţionate pentru nerespectarea unor prevederi impuse de Europa.
„Rezoluţia asupra României-dacă va fi, nu poate avea vreo asemănare cu cea pentru Polonia ( care nu a respectat deciziile Curţii Constituţionale) şi nici cu cea pentru Ungaria, care nu a respectat deciziile Schengen privind migraţia şi nici drepturile şi libertăţii de exprimare -închizând universităţi şi publicaţii”, a adăugat Grapini.
Întrebată de MEDIAFAX dacă rezoluţia va afecta aderarea României la zona euro şi la spaţiul Schengen, Maria Grapini a răspuns:
„Aderarea la zonă euro depinde de lucruri tehnice-convergenţă nominală şi reală, România ar putea ajunge la îndeplinirea criteriilor având în vedere creşterea economică în ultimii ani, echilibru macroeconomic şi încadrarea în deficitul de până la 3%.Trebuie însă să fie un program concertat al executivului cu BNR. Legat de Spaţiul Schengen-nu are legătură cu posibilă Rezoluţie pentru că există deja obRezolutie a OE votată anul trecut, există şi o scrisoare a Comisiei Europene către Consiliul European prin care se cere includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.Vom vedea dacă Preşedintele Iohanis care be reprezintă în Consiliul european va putea convinge şefii de stat şi guverne să voteze.Până la urmă puterea unui lider naţional se vede în lucrurile şi deciziile mari pe care le poate influienţa!”, a conchis europarlamentarul.
Paşcu: Cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit
Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat că nu crede că rezoluţia va impune sancţiuni şi că nu există niciun motiv pentru ca Parlamentul European să insiste cu această moţiune.
„Nu îmi dau seama ce a rămas din asta, lucrurile vor fi discutate în LIBE, Comitetul pentru libertăţi. Nu îmi dau seama ce decizie va fi luată. Nu cred ( că vor fi sancţiuni- n.r). După vizita, discuţia cu domnul preşedinte, care a mers foarte calm, aşezat, chiar că nu există niciun motiv pentru a insista cu această chestiune, dar urmează să vedem”, a declarat europarlamentarul PSD, Ioan Paşcu, pentru MEDIAFAX.
Europarlamentarul social-democrat a susţinut că nu afectează rezoluţia aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, fiind două lucruri diferite.
„Nu (afectează aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen-n.r), în niciun caz, sunt două lucruri diferite. Era de dorit dacă reuşeam să îndeplinim condiţiile economice mai repede ca să intrăm mai repede în zona euro dar astea sunt condiţii separate care ţin de criterii economice. Alfel, orice e posibil. Dacă olandezii au legat în mod artificial deşi nu exista această legătură, Schengenul de situaţia corupţiei, înseamnă că orice se poate lega de orice”, a susţinut Paşcu.
Despre afirmaţiile opoziţiei, potrivit căreia rezoluţia PE privind statul de drept din România va fi una dură, după anunţul privind revocarea procurorului general, europarlamentarul a afirmat că ”opoziţia vine mereu cu critici noi”.
„Până acum era vorba de demonstraţiile din 10 august, acum e dură că se revocă procurorul general. Eu am o întrebare, ce se întâmplă dacă, doamne fereşte, domnul Augustin Lazăr intră în incapacitate de a mai conduce Parchetul General, ce se întâmplă atunci? Vine Europa şi numeşte pe cineva, opoziţia ce o să facă? Cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit”, a declarat Ioan Mircea Paşcu, pentru MEDIAFAX.
Potrivit agendei publicate pe site-ul Parlamentului European, în şedinţa plenului PE care va avea loc la Strasbourg pe 14 noiembrie, între orele 12.30 şi 14.30, figurează şi o moţiune pentru adoptarea unei rezoluţii privind statul de drept în România.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al lui Putin după ce preşedintele rus a fost invitat de Casa Albă la Washington
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe