- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2014, 12:37)
- Iuliana Enache
Europenii, chemaţi la urne pentru a alege cei 751 de europarlamentari
Alegerile europene vor avea loc în perioada 22-25 mai în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, pentru alegerea celor 751 de deputaţi pentru un mandat de cinci ani.
Urmărește
261 afișări
Europenii, chemaţi la urne pentru a alege cei 751 de europarlamentari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 22-25 mai: alegeri în cele 28 de state membre UE. Pe 22 mai în Marea Britanie şi Olanda, pe 23 mai în Irlanda şi Cehia, pe 24 mai în Letonia şi Slovacia, iar pe 25 în celelalte ţări europene. Niciun rezultat oficial nu va putea fi difuzat înainte de închiderea ultimelor birouri de vot, la ora 21.00 GMT (24.00 ora României), în Italia.
- 751 de deputaţi. Numărul de deputaţi trimis de fiecare stat membru variază în funcţie de demografie. Astfel ţara cu cel mai mare număr de deputaţi, 96, este Germania, iar ţările cu cel mai mic număr, şase, sunt Luxemburg, Malta şi Cipru. Franţa alege 74 de deputaţi, iar România 32.
Alegerile au loc pe liste în toate ţările. Majoritatea au o circumscripţie unică. Există mai multe regiuni în cinci ţări, între care Franţa, Italia şi Marea Britanie. Jumătate dintre ele impun un anumit prag pentru a fi ales, cum ar fi cazul, între altele, al Franţei, Italiei sau Poloniei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Tánczos Barna afirmă că inflaţia în 2025 va fi „rezonabilă, suportabilă”: La alimente o să conteze foarte mult şi anul agricol
-
UE „regretă” majorarea taxelor vamale şi se pregăteşte să riposteze „ferm” dacă va fi vizată
-
Secretarul de Stat al SUA ameninţă Panama cu măsuri dacă nu vor exista „schimbări imediate” în privinţa canalului
- 1979. Parlamentul European este ales pentru cinci ani prin sufragiu universal direct din 1979. În acest an, PE va fi ales pentru a opta oară. Anterior, instituţia era formată din reprezentanţi ai parlamentelor naţionale.
- 43 la sută. Rata de participare a scăzut cu fiecare scrutin. În 1979 a fost de 63 la sută, după care a scăzut la 43 la sută 20 de ani mai târziu. Rate record de absenteism sunt aşteptate în aceast an.
- 7 grupuri. Eurodeputaţii nu se reunesc pe naţionalităţi, chiar dacă preocupările şi interesele naţionale joacă un rol în cazul votului. Ei se reunesc pe afinităţi politice. Parlamentul numără astfel şapte grupuri: centru-dreapta al PPE, socialişti, liberali, ecologişti, stânga radicală, conservatori (în principal britanici, polonezi şi cehi), eurosceptici (în principal polonezi şi britanici). Extrema dreaptă aspiră la crearea unui al optulea grup în jurul Frontului Naţional francez şi al Partidului Libertăţii olandez.
- 4 funcţii. După scrutin, vor fi aleşi cei patru lideri principali ai instituţiilor europene. Începând cu preşedintele Comisiei. Pentru prima dată, şefii de stat şi de guvern vor trebui să ţină cont de rezultatul alegerilor. Nu există garanţii că vor alege unul dintre liderii de grup.
Ulterior vor fi desemnaţi comisarii europeni, unul pentru fiecare stat, inclusiv şeful diplomaţiei UE. Sunt în joc, de asemenea, preşedinţia Parlamentului şi a Consiliului european.
- un sediu, două locuri de muncă. În virtutea tratatelor, sediul Parlamentului este la Strasbourg, unde au loc 12 sesiuni plenare pe an. În fapt, deputaţii nu merg decât patru zile pe lună în Franţa. Restul timpului ei lucrează în comisie la Bruxelles, unde a fost construită o clădire gigantică ce găzduieşte un hemiciclu. În fiecare lună, aproximativ 5.000 de persoane (deputaţi, asistenţi, funcţionari, reprezentanţi ai Comisiei şi interpreţi) se deplasează între cele două oraşe. Bătălia privind sediul se desfăşoară de mai mulţi ani, opozanţii faţă de sediul de la Strasbourg denunţând în special costul sistemului actual.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
ieri, 22:37
Tánczos Barna: Crin Antonescu are prima şansă de a intra în turul doi