Europenii se îndoiesc că Grecia va rămâne în zona euro. Cum văd situaţia cetăţenii a patru ţări principale din UE

Cetăţenii a patru ţări principale din UE (Franţa, Germania, Spania şi Italia) se îndoiesc de capacitatea Greciei de a se menţine în zona euro dar rămân foarte ataşaţi de moneda unică, potrivit unui sondaj european realizat de Ifop-Fiducial.

Urmărește
922 afișări
Imaginea articolului Europenii se îndoiesc că Grecia va rămâne în zona euro. Cum văd situaţia cetăţenii a patru ţări principale din UE

Europenii se îndoiesc că Grecia va rămâne în zona euro. Cum văd situaţia cetăţenii a patru ţări principale din UE (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Pentru majoritatea acestor cetăţeni, "banii împrumutaţi Greciei sunt bani pierduţi" deoarece Atena nu va putea niciodată să îi ramburseze. Această opinie este împărtăşită de 85 la sută dintre francezi, 84 la sută dintre germani, 72 la sută dintre spanioli şi 65 la sută dintre italieni.

Ei sunt, de asemenea, pesimişti şi în legătură cu problemele din zona euro în ipoteza în care datoria greacă nu va fi salvată: 84 la sută dintre francezi, 76 la sută dintre germani, 90 la sută dintre spanioli şi 88 la sută dintre italieni cred că "dificultăţile vor creşte în mod periculos".

Iar opinia potrivit căreia Grecia va reuşi să îşi reducă datoria şi deficitul graţie UE şi propriilor eforturi este minoritară peste tot, cu excepţia Italiei (56 la sută, faţă de 39 la sută în Franţa, 27 la sută în Germania, 44 la sută în Spania).

În cazul unui eşec, mulţi sunt favorabili unei excluderi a Greciei din zona euro. Dar cei mai severi sunt germanii (78 la sută) şi francezii (65 la sută), în timp ce spaniolii (51 la sută) şi italienii (49 la sută) sunt mai indulgenţi.

Totuşi, opiniile germanilor şi francezilor s-au schimbat destul de puţin din noiembrie 2011, când au fost intervievaţi în cadrul unui sondaj precedent. Ei voiau atunci în proporţie de 81 la sută şi, respectiv, 73 la sută, excluderea Greciei.

În ceea ce priveşte propriile ţări, majoritatea persoanelor chestionate se opun revenirii la vechea monedă naţională: 74 la sută dintre francezi sunt împotriva unei abandonări a euro în favoarea francului, 75 la sută dintre spanioli se opun revenirii la pesetă, iar 72 la sută dintre italieni sunt împotriva întoarcerii la liră. Opoziţia este mai slabă în Germania, unde 61 la sută dintre persoanele chestionate au declarat că se opun repunerii în circulaţie a mărcii.

Acest sondaj a fost realizat online de institutul de sondaje Ifop-Fiducial în perioada 18-21 iunie, potrivit metodei cotelor, cu eşantioane de 1.001 persoane în Franţa, 1.003 în Germania, 976 în Spania şi 967 în Italia.

Acesta a fost publicat simultan de Le Journal du Dimanche (Franţa), ABC (Spania), Bild am Sonntag (Germania) şi Corriere della Sera (Italia).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici