- Home
- Externe
- HAGA, (21.06.2018, 07:19)
- Bianca Pavaluca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europol: Riscul terorist în Europa, în creştere, deşi numărul combatanţilor care se întorc a scăzut
Numărul militanţilor care se întorc în Europa după ce au luptat pentru reţeaua teroristă Stat Islamic este în scădere, dar riscul producerii unor atentate în Uniunea Europeană este în creştere, arată un raport prezentat de Europol.
Urmărește
645 afișări
Europol: Riscul terorist în Europa, în creştere, deşi numărul combatanţilor care se întorc a scăzut
Depistarea persoanelor care s-au radicalizat este grija principală a organizaţiilor occidentale de combatere a terorismului, chiar dacă multe încercări nu s-au materializat, a declarat Manuel Navarrete, directorul Centrului Europol de Combatere a Terorismului.
„Cea mai mare ameninţare este revenirea persoanelor care au plecat să lupte în favoarea Statului Islamic chiar dacă numărul acestora este destul de scăzut”, a declarat acesta referindu-se la cei care au călătorit în Siria şi Irak pentru a lupta alături de militanţii de acolo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În ultimii ani, atacurile inspirate de organizaţia Stat Islamic s-au bazat pe metoda „lupului singuratic”, care nu foloseşte mai mult armament decât un cuţit sau probabil o maşină. Majoritatea atacurilor au rezultat în mai puţine decese, dar sunt mai greu de oprit de către poliţie. „Chiar dacă au avut loc mai multe atacuri, acestea nu au fost atât de sofisticate”, a declarat Navarrete.
Numărul atacurilor şi planurilor de atac din Europa s-a dublat anul trecut, ajungând la 205. În total, 62 de persoane au fost ucise în atacuri teroriste, arată raportul anual Europol.
Dintre cei aproximativ 5.000 de europeni radicalizaţi care au plecat să lupte pentru reţeaua Stat Islamic, aproximativ 1.500 s-au întors, 1.000 au fost ucişi, iar despre soarta celorlalţi nu se cunoaşte nimic. Majoritatea europenilor care au plecat erau din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Belgia.
Mulţi dintre militanţi au fost arestaţi. Unii dintre ei au plecat în Malaysia, Insulele Filipine sau Libia. Despre alţii se crede că stau ascunşi în ţări terţe, cum ar fi Turcia.
Măsurile luate, cum ar fi controale mai stricte la graniţe şi supravegherea acestor persoane, i-au convins să nu se mai întoarcă în Uniunea Europeană. În anul 2017, 700 de persoane au fost arestate pe teritoriul european pentru activităţi islamiste.
Având în vedere că organizaţia teroristă Stat Islamic a fost nevoită să se relocheze anul trecut din Irak şi din Siria, militanţii au fost nevoiţi să îşi reia activitatea acasă, în Europa, decât să plece în califat. „Acum, mesajul Statului Islamic s-a schimbat, a devenit mult mai dăunător şi răzbunător”, a adăugat Navarrete.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi