Josef Kunz, consilier naţional din partea Uniunii Democratice de Centru (UDC) şi autor al unui proiect de lege în acest sens, a declarat că lupii trebuie trimişi „în ţările de origine. Spre exemplu în Italia”. El propune chiar expulzarea mamiferelor în România şi Bulgaria.
Rămâne de văzut cum ar reacţiona ţări ca România sau Italia, care trebuie să gestioneze populaţii de câteva sute de lupi, în faţa unei cereri de expulzare a Elveţiei, care nu are decât aproximativ zece specimene pe teritoriul ei. Biologul Jean-Marc Landry, specialist în domeniul lupilor, este foarte tranşant: „Acest tip de proiecte denotă înainte de toate o mare necunoaştere” a acestui animal.
În opinia sa, a captura un lup pentru a îl elibera în altă parte „este un demers foarte dificil şi foarte scump”. În plus, Landry precizează că lupii italieni (şi deci şi cei din Elveţia) nu aparţin aceleiaşi sub-specii ca lupii româneşti. „Ar fi o catastrofă genetică să introducem lupi italieni în România”, spune el.
Problema lupilor din Elveţia face obiectul unei dezbateri în rândul specialiştilor de mai multe luni. Săptămâna trecută, Consiliul Federal a acceptat ideea restrângerii protecţiei acestor mamifere. Camerele federale trebuie să stabilească acum dacă este bine ca lupul să nu mai aibă statut de „specie de faună protejată cu stricteţe”, ci doar de „specie protejată”. Scopul demersului este să permită autorităţilor cantonale să acţioneze mai repede atunci când mamiferul face prea multe pagube.