Evacuarea a peste un milion de persoane în India a limitat bilanţul ciclonului Phailin

Ciclonul Phailin, cel mai violent care a afectat India în ultimii 14 ani, a provocat moartea a 14 oameni, potrivit unui bilanţ provizoriu dat publicităţii duminică, limitat de o vastă operaţiune de evacuare a peste un milion de persoane efectuată înainte de sosirea furtunii.

Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Evacuarea a peste un milion de persoane în India a limitat bilanţul ciclonului Phailin

Evacuarea a peste un milion de persoane în India a limitat bilanţul ciclonului Phailin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această operaţiune de evacuare pare să fie cea mai importantă efectuată în istoria ţării din cauza unui fenomen climatic, au declarat autorităţile duminică pentru AFP.

"Precedenta evacuare de amploare a avut loc în 1990, în (statul) Andhra Pradesh, dar aceasta din urmă este mult mai vastă", a declarat Tripti Parule, un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea situaţiilor în caz de catastrofe naturale.

Şeful operaţiunilor de salvare din statul Odisha, Pradipta Kumar Mohapatra, a declarat că aproape întreaga zonă aflată în pericol a fost evacuată înainte de sosirea ciclonului Phailin. "În total, am deplasat peste 861.000 de persoane. Este probabil cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria Indiei", a subliniat el.

În statul vecin Andhra Pradesh, aproximativ 100.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele. Împreună cu operaţiunile organizate în regiuni vecine, numărul total al persoanelor deplasate a depăşit un milion.

Populaţia locală a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în adăposturi.

"Ne este frică tuturor, (locuitorilor din) întregul sat le este frică, nu puteam să prevedem forţa (rafalelor de) vânt", a declarat pentru AFP Raj Kishor Muduli, în vârstă de 43 de ani, care locuieşte într-un orăşel în apropiere de Bhubaneswar, capitala statului Odisha.

Autorităţile au anunţat că au fost înregistraţi 14 morţi, 13 în (satul) Odisha şi unul în (satul) Andhra Pradesh.

"Sunt 13 morţi în (statul) Odisha şi unul în (statul) Andhra Pradesh. Am reuşit să limităm numărul victimelor", a declarat într-o conferinţă de presă Shashidhar Reddy, vicepreşedintele Agenţiei naţionale pentru gestionarea situaţiilor de catastrofă.

Pierderile, umane şi materiale, vor putea fi evaluate în timp. Directorul serviciului indian de meteorologie L.S. Rathore a declarat că ciclonul a fost deosebit de violent pe o fâşie de 150 de kilometri în zona de coastă.

Phailin a atins zona de coastă din estul ţării sâmbătă seara, cu rafale de vânt care au depăşit şi 200 de kilometri la oră.

Guvernul din Odisha, un stat cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, şi-a stabilit ca obiectiv "zero victime" şi 100% evacuări în zonele cu cel mai mare risc.

Potrivit unui parlamentar din acest stat, Jay Panda, bilanţul victimelor pare că a fost "mult inferior faţă de ceea ce ne temeam", mulţumită eforturilor depuse de serviciile de intervenţie înainte de sosirea ciclonului Phailin.

În 1999, un ciclon a cauzat moartea a peste 8.000 pe coasta indiană de est.

Salvatorii se organizau după trecerea furtunii. Serviciile indiene de meteorologie semnalau faptul că ciclonul a pierdut mult din intensitate după ce a ajuns pe continent. Însă ele îndemnau la prudenţă, din cauza riscului unor inundaţii.

Godalpur, traversat de ochiul ciclonului, era izolat de restul ţării, duminică.

În alte zone, drumurile erau blocate de trunchiuri de arbori şi moloz, iar unele case au rămas fără acoperiş. La marginea unor drumuri zăceau răsturnate camioane, un peisaj care arată forţa rafalelor de vânt.

Cu toate acestea, exista un sentiment general de uşurare.

"Ne pregăteam pentru un super-ciclon, dar Phailin nu a fost un super-ciclon", un termen folosit pentru a desemna o furtună foarte violentă, a declarat pentru AFP Tripti Parule de la Aurotitatea naţională indiană pentru gestionarea situaţiilor de catastrofă.

"Nimeni nu era pregătit pentru furtuna din 1999, dar de această dată Guvernul a declarat stare de urgenţă", nota Rajiv Baral, un angajat în domeniul telecomunicaţiilor, care îşi cumpăra sâmbătă produse de primă necesitate. "Ne pregătim de două sau trei zile", sublinia el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici