- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Evacuări masive pe coastele Japoniei, atinse de tsunami
Câteva sute de mii de persoane au fost evacuate duminică de pe coastele din nordul Japoniei, unde mai multe valuri înalte de peste un metru s-au abătut asupra părţii dinspre Pacific a ţării, în urma cutremurului devastator din Chile.
Evacuări masive pe coastele Japoniei, atinse de tsunami (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Nivelul apei a urcat brusc, trecând de diguri şi acoperind cheiurile mai multor porturi de pe coasta de nord, dar nicio victimă şi nici pagube materiale importante nu au fost semnalate.
În aşteptarea unui val uriaş generat de cutremurul cu magnitudinea de 8,8 în largul coastelor chiliene, Agenţia Meteorologică japoneză a lansat duminică, la prima oră, pentru prima dată în ultimii 15 ani, o alertă cu cod "roşu" pentru tsunami, cel mai ridicat nivel, şi indicând valuri care pot ajunge la o înălţime de peste trei metri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Zonele cele mai expuse sunt cele trei prefecturi Aomori, Iwate şi Miyagi din nordul principalei insule, Honshu, unde aproximativ 320.000 de locuitori au primit ordinul de evacuare a litoralului şi de a se aduna în şcoli sau clădiri publice, unde au fost stocate provizii de pături, apă şi alimente.
Autorităţile japoneze au coborât însă duminică nivelul alertei de tsunamide la "major" la "normal", ceea ce nu înseamnă totuşi că recomandările la precauţie difuzate de posturile de radio, televiziune şi de autorităţile locale sunt anulate, deoarece Japonia ar putea fi afectată de maree în următoarele ore, potrivit agenţiei.
În portul Kuji (prefectura Iwate), nivelul mării s-a ridicat brusc, cu 120 de centimetri, către ora 06.49 GMT (08.49, ora României), după patruzeci de minute de la primul val de 90 de centimetri, a anunţat Agenţia Meteorologică. Alte tsunami, de importanţă mai redusă, erau semnalate în anumite puncte de pe coasta Pacificului, începând de la ora 04.47 GMT (06.47, ora României).
În portul Otsuchi (prefectura Iwate), ar fi fost înregistrată, cu ajutorul unei sonde, o creştere a nivelului mării de 145 de centimetri, dar Agenţia Meteorologică nu a confirmat această informaţie.
Un tsunami cu o înălţime de peste un metru este suficient pentru a provoca inundaţii serioase şi a produce pagube ambarcaţiunilor ancorate în porturi.
O reprezentantă din Kuji, a confirmat prin telefon că marea a acoperit mai multe zone din port. "Dar apa este în scădere", a declarat ea, adăugând că municipalitatea a procedat la evacuarea a 8.945 de locuitori.
"Să nu vă apropiaţi de coaste cu nici un chip", a îndemnat premierul Yukio Hatoyama, într-un mesaj televizat către naţiune. "Nu trebuie să reducem vigilenţa. În pofida faptului că valurile nu au depăşit (o înălţime) de doi metri, în trecut s-au produs pagube importante", a adăugat acesta, cu o expresie gravă.
Ministerul Apărării a ordonat forţelor armate aeriene să trimită misiuni de patrulare pe coasta de la Pacific a Japoniei, care are o lungime de 3.000 de kilometri, având în vedere că sunt aşteptate mai multe tsunami importante.
Circulaţia a fost întreruptă pe mai multe linii ferate situate de-a lungul oceanului, iar o autostradă care asigură legătura între Tokyo şi Nagoya (centru) a fost parţial închisă. În schimb, trenurile de mare viteză Skinkansen circulau în mod normal, iar traficul pe aeroportul Tokyo-Haneda, cel mai imprtant din Asia, construit în mijlocul văii Tokyo, se desfăşura, de asemenea, normal.
În 1960, 140 de persoane au fost ucise în Japonia de un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9,5 în Chile, cel mai violent înregistrat vreodată în lume.
"La acea vreme, am văzut marea retrăgându-se foarte mult şi peştii sărind pe nisip", a declarat Matsuko Shiba, în vârstă de 79 de ani, care era aşezată pe o pătură, într-un gimnaziu din cadrul şcolii din Minami Sanriku (prefectura Miyagi), grav afectată la vremea respectivă.
Cutremurul care a avut loc sâmbătă în Chile şi care s-a soldat cu moartea a aproximativ 300 de persoane este unul dintre cele mai puternice înregistrate în ultimul secol.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:35
-
astăzi, 09:32