Evaluările privind Agenţia Medicamentului, prezentate de Comisia Europeană: Bucureştiul, date insuficiente despre mijloacele de transport care fac legătura cu aeroportul/ Bloomberg: Competiţia se intensifică. România, avantaj puternic în cazul unei decizii politice

Comisia Europeană a prezentat evaluările privind ofertele de găzduire a Agenţiei UE a Medicamentului, notând că Bucureştiul nu a furnizat informaţii suficiente privind frecvenţa mijloacelor de transport care fac legătura cu aeroportul şi nici detalii despre capacităţile şcolilor în limbi străine.

Urmărește
4411 afișări
Imaginea articolului Evaluările privind Agenţia Medicamentului, prezentate de Comisia Europeană: Bucureştiul, date insuficiente despre mijloacele de transport care fac legătura cu aeroportul/ Bloomberg: Competiţia se intensifică. România, avantaj puternic în cazul unei decizii politice

Evaluările privind Agenţia Medicamentului, prezentate de Comisia Europeană: Bucureştiul, date insuficiente despre mijloacele de transport care fac legătura cu aeroportul/ Bloomberg: Competiţia se intensifică. România, avantaj puternic în cazul unei decizii politice

Comisia Europeană a prezentat sâmbătă, pe site-ul oficial, evaluări oficiale privind ofertele de găzduire a sediilor Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi Autorităţii Bancare Europene (ABE) în contextul relocării acestor instituţii din cauza ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Comisia Europeană a evaluat ofertele depuse, fără a face o clasificare a oraşelor candidate în funcţie de îndeplinirea criteriilor. Reprezentanţii statelor europene vor analiza ofertele în octombrie, iar decizia finală privind găzduirea viitoarelor sedii ale celor două agenţii UE este aşteptată în noiembrie.

Bucureştiul şi alte 18 oraşe europene - inclusiv Viena (Austria), Bruxelles (Belgia), Sofia (Bulgaria), Bonn (Germania), Milano (Italia), Lille (Franţa) şi Barcelona (Spania) - au depus oferte pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM).

Evaluarea ofertei depuse de Bucureşti

În privinţa "disponibilităţii spaţiului adecvat" pentru sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, "în ofertă este indicat Complexul Globalworth Campus (27.431 m²), care, conform prezentării, va putea îndeplini condiţiile AEM privind organizarea reuniunilor, serviciile de primire (suprafaţa nu este menţionată), capacităţile de arhivare, standardele tehnice, de siguranţă şi de tehnologie informaţională (IT) (fără a conţine detalii despre spaţiile de birouri, săli de şedinţe şi de conferinţă); complexul va fi disponibil pentru ocupare în mod etapizat, înainte de septembrie 2018", constată Comisia Europeană.

La criteriul "accesibilităţii locaţiei", oferta României "indică disponibilitatea zborurilor directe între Aeroportul internaţional Bucureşti şi 23 de capitale UE, cu legături aeriene având durate cuprinse între trei
şi patru ore, o frecvenţă între două şi 14 curse aeriene pe zi şi transport public cu o durată mai mică de 16 minute de la aeroport la sediul propus, fără a fi furnizate informaţii despre frecvenţa acestor legături de transport public", precizează Comisia Europeană.

La nivelul "existenţei unor instituţii de învăţământ adecvate pentru copiii angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului", "oferta indică existenţa unor grădiniţe în Bucureşti cu predare în română, engleză, germană, finlandeză şi în alte limbi, fără a oferi detalii despre capacităţile cursurilor în limbile europene şi date despre locurile disponibile. De asemenea, oferta indică disponibilitatea şcolilor primare şi secundare cu predare în engleză, germană, franceză, spaniolă, greacă, bulgară şi ungară, fără a fi oferite detalii despre capacităţile cursurilor în aceste limbi europene. Oferta conţine asigurări că toate necesităţile copiilor angajaţilor AEM în aceste şcoli vor putea fi îndeplinite. De asemenea, oferta indică existenţa cursurilor de învăţământ superior disponibile în limbi europene, în principal în engleză, franceză şi germană. Oferta nu conţine informaţii specifice privind disponibilitatea locurilor pentru copiii angajaţilor AEM", subliniază CE.

În funcţie de criteriul "răspândirii geografice" a instituţiilor UE pe întregul continent, Comisia Europeană notează că "România nu găzduieşte nicio agenţie" comunitară.

"Oferta conţine date despre accesul la servicii sociale şi medicale pentru copiii şi soţiile/soţii angajaţilor/angajatelor AEM, în peste 50 de spitale publice din Bucureşti, precum şi într-o varietate largă de clinici şi spitale private, inclusiv în cele în care se vorbeşte limba engleză. Oferta conţine informaţii generale despre oportunităţile de lucru în România, în diverse domenii şi în companii multinaţionale. (...) Oferta indică intenţia Guvernului României de a oferi avantaje suplimentare, fără a fi furnizate date specifice", observă Comisia Europeană.

Bloomberg: "Se intensifică lupta pentru găzduirea post-Brexit a agenţiilor UE aflate acum în Londra"/ Bucureştiul ar putea avea un avantaj puternic în cazul unei decizii politice

"Competiţia între peste 20 de oraşe din Uniunea Europeană pentru găzduirea Agenţiei medicamentului şi Autorităţii bancare, care trebuie relocate de la Londra din cauza Brexit, s-a intensificat sâmbătă, prin publicarea evaluărilor oficiale. Evaluarea aplicaţiilor depuse de 19 oraşe, de la Stockholm la Bucureşti, pentru atragerea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi de opt oraşe, inclusiv Dublin, Paris şi Frankfurt, pentru Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pregăteşte cadrul pentru deliberările guvernelor statelor UE, în octombrie, şi pentru decizia finală, în noiembrie. Comisia Europeană nu a realizat niciun clasament, oferind astfel spaţiu negocierilor politice", notează agenţia de presă Bloomberg.

Unul dintre criteriile stabilite de Comisia Europeană se referă la "răspândirea geografică" a instituţiilor europene, situaţie care vizează problema politică a echilibrului între nordul, sudul, estul şi vestul Europei. "Din acest punct de vedere, ofertele pentru Agenţia Medicamentului depuse de Helsinki, care găzduieşte deja Agenţia Europeană pentru Produse Chimice, de Copenhaga, unde este Agenţia Europeană a Mediului, şi de Stockholm, unde se află Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor, vor avea cu greu succes, indiferent cât de adecvate ar fi oraşele din punct de vedere tehnic. În schimb, Bucureştiul, care nu găzduieşte în prezent nicio agenţie a UE şi care este capitala unui stat membru de dimensiuni medii ce a aderat relativ recent, ar putea avea un avantaj puternic la nivel politic în demersul de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului", constată Bloomberg.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici