- Home
- Externe
- (01.10.2019, 08:53)
- Ioana Scholler
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eveniment aşteptat de mult timp de cercetători: Un gheţar de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica | VIDEO
Un gheţar uriaş, de mărimea capitalei Marii Britanii, s-a desprins de calota „Amery” din estul Antarcticii, susţin experţii care monitorizează astfel de evenimente, scrie The Guardian.
Urmărește
5919 afișări
Gheţarul, denumit oficial D-28, s-a desprins de calotă pe 26 septembrie. Aisbergul are în jur de 1.636 de kilometri pătraţi, sau 30 de kilometri multiplicaţi de 50 de ori, după cum a declarat Australian Atarctic Division.
Calotele sunt platforme plutitoare de gheaţă care se formează în locurile unde Antarctica se întâlneşte cu oceanul. Calota „Amery” are o suprafaţa plutitoare estimată la 60.000 de kilometri pătraţi.
Desprinderea gheţarului este un eveniment major, iar în anii 1960 cercetătorii susţineau că un astfel de eveniment nu are legătură cu încălzirea globală, informează The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Evenimentul s-a petrecut în apropierea unui loc cunoscut sub numele de „dintele slăbit”, pe care cercetătorii îl supravegheau având în vedere că gheaţa părea să fie uşor desprinsă.
Cercetătorii din programul australian pentru cercetarea Antarcticii şi cei de la Institutul pentru Studii Marine şi Antarctice au monitorizat acel loc de aproape 20 de ani.
Helen Amanda Fricker, un profesor de la Institutul de Oceanografie Scripps, susţine că cercetătorii au observat pentru prima dată o fisură în calotă pe la începutul anilor 2000 şi au anticipat că un gheţar uriaş se va desprinde între anii 2010 şi 2015.
„Mă bucur să văd acest eveniment după toţi aceşti ani”, a spus Fricker. „Noi ştiam că se va întâmpla în cele din urmă, dar am fost ţinuţi în suspans mult timp”, a adăugat profesorul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe