„Insuficienţa respiratorie postoperatorie persistă şi tendinţa nu este favorabilă, iar el continuă tratamentul”, a declarat ministrul Ernesto Villegas într-un comunicat transmis de toate posturile de televiziune şi de radio din ţară.
„Tratamentul medical împotriva bolii (cancer) continuă fără a prezenta efecte secundare nefaste semnificative până în prezent”, a adăugat Villegas.
Guvernul a explicat luni că din cauza insuficienţei respiratorii, preşedintele a suferit o traheotomie şi trebuie să folosească o canulă care îl împiedică temporar să vorbească, dar a asigurat că Chavez este „conştient”.
Totuşi, aceasta este prima dată când Guvernul dezvăluie că insuficienţa respiratorie nu are o evoluţie favorabilă.
Spre surpriza generală, Chavez s-a întors luni dimineaţa în Venezuela şi a fost internat imediat în spitalul militar din Caracas pentru a continua tratamentul, după două luni de spitalizare la Havana, unde a suferit, în decembrie, o a patra operaţie de cancer, boală cu care a fost diagnosticat în 2011.
Potrivit comunicatului difuzat joi, preşedintele Chavez „menţine legătura cu rudele sale, cu echipa politică a Guvernului şi este în strânsă colaborare cu echipa medicală de lucru”.
„Preşedintele îşi pune în continuare speranţa în Hristos, având o mare voinţă de a trăi şi disciplină în a se îngriji”, a adăugat Villegas.
Chavez, în vârstă de 58 de ani, aflat la putere din 1999, a anunţat că s-a întors în ţară printr-un mesaj difuzat pe contul său de Twitter, pe care nu l-a mai folosit din noiembrie. Cu trei zile înainte, Guvernul a difuzat primele fotografii ale preşedintelui de la operaţia chirurgicală din decembrie, în care acesta apare zâmbind, în compania celor două fiice ale sale, la spitalul din Havana.
Vicepreşedintele Nicolas Maduro a asigurat miercuri că Chavez şi-a planificat surprinzătoarea revenire în ţară şi a decis să o anunţe pe Twitter pentru „a reduce la tăcere zvonurile” privind starea sa de sănătate, referindu-se la opoziţia pe care o acuză că nu vrea ca el să se însănătoşească.
Revenirea neaşteptată în ţară a preşedintelui Chavez a generat solidaritatea comunităţii internaţionale şi a numeroşi şefi de stat, precum preşedintele bolivian Evo Morales, care a mers special, marţi, la Caracas pentru a-l vizita pe preşedintele venezuelean.
Totuşi, Morales a recunoscut, miercuri, la New York, că nu l-a putut vedea pe Chavez, care se „odihnea”, potrivit medicilor.
În faţa spitalului militar Dr. Carlos Arvelo din Caracas, unde, potrivit zvonurilor, preşedintele s-ar afla la etajul nouă, numeroşi militari înarmaţi încercau încă de marţi să împiedice curioşii să intre în clădire. Personalul contactat de presă asigură că nu a văzut şi nu a auzit nimic în legătură cu preşedintele. Guvernul le-a cerut chiar susţinătorilor preşedintelui să nu se mai reunească în faţa instituţiei.
Hugo Chavez l-a desemnat la 8 decembrie pe Maduro drept succesor în cazul în care ar intra în „incapacitatea” de a-şi asuma puterea, ceea ce ar conduce la noi alegeri.
Reales în octombrie 2012, şeful statului nu a depus jurământul la data prevăzută, de 10 ianuarie, dar Tribunalul suprem a considerat că el va putea face acest lucru mai târziu, atunci când se va recupera.