Două persoane intervievate din trei consideră antisemitismul o adevărată poblemă, un sentiment întâlnit mai ales în Ungaria (91%), Franţa (88%) şi Belgia (88%), potrivit unui studiu al Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA).
Ancheta a fost realizată pe Internet, în perioada septembrie-octombrie 2012, pe un eşantion de 6.000 de evrei europeni provenind din opt ţări – Germania, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Letonia şi Suedia -, în care locuiesc 90% din populaţia evreiască din UE.
Aproape jumătate dintre persoane se tem de agresiuni verbale în spaţii publice, iar o treime de atacuri fizice. Însă, pentru 75% dintre cei intervievaţi, antisemitismul se manifestă în special pe Internet şi în presă (59%).
Un intervievat din Franţa denunţă „forumurile de discuţii pe Internet şi comentariile pe YouTube, (care) sunt pline de mesaje antisemite şi antisioniste”.
Unele particularităţi se relevă în funcţie de ţări.
Astfel, în Franţa, pentru 78% dintre persoanele intervievate, antisemitismul se exprimă în acte de vandalizare a clădirilor, în timp ce media europeană este de 45%. De asemenea, pentru 84% dintre persoanele intervievate în Ungaria (faţă de 44% media la nivel european), antisemitismul este prezent în discursul politic, în contextul în care, începând din aprilie 2010, partidul de extremă dreapta Jobbik, antisemit, dispune de 43 dintre cele 386 de mandate ale Parlamentului de la Budapesta.
Antisemitismul este un „exemplu tulburător” de persistenţă a „unor prejudecăţi de-a lungul secolelor”, a denunţat directorul FRA, danezul Morten Kjaerum. „El nu îşi are locul în societatea de astăzi”, a subliniat el.
Concluziile FRA au fost făcute publice cu o zi înainte de comemorarea a 75 de ani de la „Noaptea de Cristal”, pogromul comis împotriva comunităţii evreieştii din Al Treilea Reich în cursul nopţii de 9 spre 10 noiembrie 1938.