- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (19.12.2016, 09:20)
- Mihai Draghici
EXCLUSIV INTERVIU Frank Rose, asistent al secretarului de Stat american: NATO, SUA trebuie să fie vigilente în Europa de Est, pentru contracararea Rusiei
Statele Unite şi NATO trebuie să fie vigilente în Europa de Est, inclusiv în zona Mării Negre, pentru a contracara acţiunile Rusiei, care încearcă subminarea sistemului de securitate euroatlantic, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Frank A. Rose, asistent al secretarului de Stat american.
Urmărește
10552 afișări
EXCLUSIV INTERVIU Frank Rose, asistent al secretarului de Stat american: NATO, SUA trebuie să fie vigilente în Europa de Est, pentru contracararea Rusiei
Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie vigilentă în Europa de Est, inclusiv în regiunea Mării Negre, pentru a contracara acţiunile Rusiei, afirmă Frank A. Rose, asistent al secretarului de Stat american responsabil de Controlul armamentului, Verificare şi Conformare, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, subliniind că toate administraţiile de la Washinton au vrut şi vor în continuare să aibă relaţii amicale cu Moscova, dar că "problema este Rusia". De asemenea, Frank A. Rose a explicat că România beneficiază de sprijin politic unanim în Statele Unite, fiind considerată un partener important, care depăşeşte aşteptările. În altă ordine de idei, Frank A. Rose a enumerat noi tipuri de ameninţări la adresa securităţii internaţionale şi a recomandat Administraţiei Donald Trump să dialogheze cu Rusia şi China pentru evitarea neînţelegerilor în domeniul apărării nucleare şi strategice.
Prezentăm interviul integral.
Mihail Drăghici, MEDIAFAX: Care sunt riscurile de securitate în regiunea Mării Negre?
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Frank A. Rose: "Îmi voi prefaţa răspunsul spunând că eu nu sunt oficialul american responsabil de situaţia de securitate în zona Mării Negre; această sarcină este atribuită, la Departamentul de Stat, colegei mele, secretarul de Stat asistent Victoria Nuland. Dar pot spune că Marea Neagră este o zonă de o reală importanţă pentru Statele Unite şi pentru aliaţii noştri; în plus, începând cu summitul NATO de la Varşovia, am observat o serie de iniţiative menite să consolideze securitatea aliaţilor noştri de pe flancul estic, inclusiv în regiunea Mării Negre. Aş spune că una dintre cele mai mari preocupări pe care le avem în această zonă este Rusia, după ocuparea ilegală a Crimeei şi în contextul exerciţiilor militare. Prin urmare, trebuie să fim vigilenţi şi, sincer, cred că facem ceea ce trebuie pentru a răspunde ameninţărilor ruse în această regiune".
Mediafax: România găzduieşte elemente ale sistemului antirachetă NATO. Există vreo posibilitate ca Administraţia Donald Trump să anuleze acest proiect pentru a face pe placul Rusiei?
Frank A. Rose: "Din păcate, nu pot vorbi în numele Administraţiei Trump, dar ceea ce aş spune este: în primul rând, există ameninţări reale şi evolutive la adresa flancului sudic al NATO; una dintre cele mai mari ameninţări sunt activităţile continue ale Iranului de a dezvolta, a testa şi a instala sisteme de rachete balistice; chiar dacă acordul nuclear iranian a reuşit să frâneze programul nuclear iranian, programul balistic continuă; prin urmare, pentru a putea răspunde acestei ameninţări, Alianţa Nord-Atlantică trebuie să instaleze sisteme antibalistice eficiente. După cum ştiţi, la summitul desfăşurat la Varşovia în iulie, NATO a declarat operaţională faza iniţială a sistemului de apărare antirachetă, iar aceasta este o contribuţie naţională a Statelor Unite, având un rol important în acest sistem; indiferent de administraţie, democrată sau republicană, eu, personal, nu văd ca Statele Unite să îşi renege angajamentele faţă de aliatul nostru. Acesta este primul aspect. În al doilea rând, a existat o puternică susţinere bipartită pentru sistemul european de apărare antirachetă; în ultimii şase ani, am avut o Cameră a Reprezentanţilor majoritar republicană, iar ei au finanţat în totalitate instalarea sistemelor Aegis de uz terestru la baza din România, astfel că mă aştept ca acest proiect să continue. În al treilea rând, acest sistem nu vizează Rusia; elementele antirachetă ale SUA şi NATO sunt îndreptate împotriva unor ameninţări din afara zonei euroatlantice, mai precis suntem preocupaţi, aşa cum am menţionat anterior, de capacităţile balistice ale Iranului; sistemele de apărare antibalistică ale NATO şi ale Statelor Unite nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, nici nu au capacitatea tehnică de a submina capabilităţile strategice de disuasiune ale Rusiei".
Mediafax: Cum este percepută România la Washington? Este România un partener credibil şi un pol de securitate în sud-estul Europei, în contextul poziţiilor proruse din ţări învecinate?
Frank A. Rose: "Ceea ce aş spune este că eu cred că percepţia la Washington, percepţia bipartită la Washington este că România este un partener de securitate care depăşeşte aşteptările; în afară de găzduirea instalaţiilor antibalistice pentru susţinerea sistemului NATO de apărare antirachetă, (România – n.red.) este implicată activ în operaţiunile din Afganistan de peste un deceniu. Am avut plăcerea de a rosti un discurs cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Washington; în afară de mine, au fost doi membri republicani ai Congresului care, în discursurile lor, au exprimat admiraţie pentru rolul important pe care îl joacă România pentru securitatea reciprocă şi din care decurge susţinerea în Congres, atât din partea democraţilor, cât şi a republicanilor, pentru relaţia SUA-România. De aceea, cred că este corect să spun: considerăm România un partener serios de securitate şi, sincer vorbind, dovezile în acest sens sunt foarte, foarte clare, indiferent că este vorba de găzduirea elementelor antirachetă, aici, în ţara dumneavoastră, sau de trimiterea de trupe în Afganistan ori în alte regiuni ale lumii".
Mediafax: Care ar fi riscurile pentru Europa de Est în cazul în care Administraţia Donald Trump ar avea relaţii mai bune cu Rusia şi ar reduce angajamentele în cadrul NATO?
Frank A. Rose: "Din nou, nu pot vorbi în numele Administraţiei Donald Trump; dar pot spune următorul lucru: cred că toate administraţiile SUA din ultimii peste 20 de ani au încercat să aibă relaţii amicale cu Rusia; problema este Rusia. Iar atât timp cât Rusia continuă să submineze sistemul de securitate euroatlantic, cred că trebuie să fie conştientă că în Statele Unite există o puternică susţinere bipartită pentru protejarea sistemului euroatlantic. Prin urmare, chiar nu pot face comentarii despre ce urmează să facă Administraţia Trump, dar speranţa mea puternică este că va continua abordarea bipartită a politicii externe a SUA din ultimii 60-70 de ani în privinţa intereselor de securitate pe care le avem aici, în Europa. Aşteptăm să vedem. Dar, dacă urmărim numirile în funcţii, generalul James Mattis va fi noul secretar al Apărării; el are o experienţă îndelungată în colaborarea cu parteneri din toată lumea".
Citeşte şi: Frank Rose,pentru MEDIAFAX: SUA şi aliaţii se confruntă cu noi ameninţări din partea Rusiei şi Chinei
Mediafax: Aţi vorbit recent despre noi tipuri de ameninţări, în spaţiul cosmic, în spaţiul cibernetic şi asupra cablurilor submarine de telecomunicaţii. Care sunt potenţialii adversari în aceste zone?
Frank A. Rose: "Mă bucur că aţi citit discursul meu, căci aceasta era tema ultimului discurs. Aş spune următorul lucru: potenţialii noştri adversari, printre care se numără Rusia şi China, dar sunt şi alţii, au urmărit de câteva decenii modul operaţiunilor militare ale Statelor Unite şi aliaţilor. Mai precis, ei înţeleg că Statele Unite şi aliaţii depind de fluxurile de informaţii pentru activarea capabilităţilor militare. Iar perspectiva lor este că, dacă pot opri fluxurile de informaţii, pot obţine un avantaj împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor noştri. Asta în primul rând. În al doilea rând, iar aceasta este ideea pe care voiam să o transmit de fapt în acel discurs, aceste capabilităţi nu pot fi privite separat. Toate sunt interconectate. Aşa cum am spus în acel discurs, vastele sisteme din spaţiu sunt foarte vulnerabile la atacuri cibernetice. Am menţionat în discurs că acum câţiva ani a fost o situaţie în care un atac cibernetic a vizat patru sateliţi meteorologici americani. Prin urmare, ideea este că nu putem privi provocările de securitate emergente ca fiind elemente separate; de fapt, sunt integrate; iar noi trebuie să ne asigurăm că, în perspectivă, vom privi aceste provocări de securitate emergente într-o manieră integrată. Acestea sunt ideile pe care am vrut să le evoc înainte de încheierea mandatului; voi fi în funcţie până la jumătatea lunii ianuarie, astfel că am vrut să semnalez aceste lucruri, nu doar pentru instituţiile guvernamentale din SUA şi din ţările aliate, ci şi pentru public şi pentru comunitatea institutelor de analiză, dat fiind că acesta este un domeniu în care este necesar să acordăm mai multă atenţie".
Frank A. Rose a făcut referire la un discurs rostit pe 2 decembrie la Universitatea din Virginia. În acel discurs, Rose atrăgea atenţia asupra noilor tipuri de ameninţări asupra securităţii strategice, evocând, printre altele, riscurile în domeniul spaţial şi războaiele cibernetice. "În anul 2015, 97% dintre comunicaţiile transoceanice de la nivel mondial erau efectuate prin cabluri de comunicaţii comerciale submarine, prin fibră optică, deţinute de entităţi private. O eventuală defecţiune de amploare la aceste cabluri submarine ar afecta operaţiuni guvernamentale esenţiale şi activităţile de afaceri, precum şi comunicaţiile, tranzacţiile financiare, logistice şi transporturile. În pofida măsurilor de protecţie, cablurile submarine se confruntă cu riscurile de a fi afectate de activităţile de pescuit, de operaţiuni de ancorare, de calamităţi naturale, defectarea pieselor componente sau din cauza unui atac deliberat. Suntem preocupaţi că potenţiali adversari ar putea căuta vulnerabilităţi la cablurile submarine din întreaga lume", avertiza Frank Rose în discursul din 2 decembrie. "Atacurile cibernetice la adresa siguranţei naţionale a SUA şi asupra activităţilor economice s-au intensificat atât ca frecvenţă, cât şi ca amploare, grad de sofisticare şi severitate a impactului. (...) În plus, nu este uşor să fie identificată originea atacurilor de acest fel. După cum bine ştiţi, Internetul este un instrument esenţial pentru prosperitatea şi siguranţa naţională a Statelor Unite", sublinia Frank Rose în discursul rostit la Universitatea din Virginia.
Mediafax: Ce aţi recomanda viitoarei Administraţii din SUA în privinţa relaţiilor cu Rusia şi China?
Frank Rose: "În pofida disensiunilor cu Rusia şi China – şi avem multe disensiuni cu Rusia şi China, iar eu am criticat de multe ori în mod public ambele ţări – este în interesul nostru să prevenim situaţiile de percepţie greşită şi incidentele care pot induce în eroare cu Rusia şi China, mai ales în domeniul capabilităţilor nucleare şi strategice; şi există anumite lucruri pe care le-aş recomanda: în primul rând, ar trebui să avem discuţii pe tema stabilităţii strategice atât cu Rusia, cât şi cu China; obiectivul acestor discuţii ar fi evitarea situaţiilor de percepţie greşită şi a incidentelor care pot induce în eroare; de asemenea, ar trebui să analizăm posibilitatea eforturilor de reducere a riscului nuclear, posibil prin prelungirea Noului Tratat START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice). De exemplu, în pofida tuturor problemelor existente în relaţiile dintre SUA şi Rusia, implementarea Noului Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice, a Noului START, continuă. Iar cel mai important lucru despre acest Tratat nu este reducerea numărului armelor nucleare; acest lucru este important, dar nu cel mai important; cel mai important lucru sunt mecanismele de efectuare a inspecţiilor pe teren, schimbul de notificări despre mişcarea forţelor strategice; de la intrarea în vigoare a Tratatului, în anul 2011, am efectuat peste 12.000 de notificări, iar după reuniunea Comisiei consultative bilaterale, grupul creat prin Tratat pentru aplicarea măsurilor, întâlnirile continuă, sunt continuate activităţile de implementare a măsurilor. Obiectivul principal este reducerea riscurilor nucleare; iar eu cred că aceasta într-adevăr trebuie să fie prioritatea viitoarei Administraţii, atât în relaţia cu Rusia, cât şi cu China. Până acum, dialogul nostru a fost mult mai solid cu Rusia. Unul dintre lucrurile pe care eu am încercat să le fac în calitatea de asistent al secretarului de Stat a fost îmbunătăţirea dialogului cu China în sfera capacităţilor strategice; spre exemplu, am prezidat prima reuniune cu China în domeniul securităţii spaţiale, în mai 2016. Vom organiza o nouă reuniune cu China pe teme de securitate, la Beijing, înainte de sfârşitul acestui an. Acestea ar fi principalele recomandări pe care le fac".
Asistentul secretarului de Stat american responsabil de Controlul armamentului, Verificare şi Conformare a efectuat, în perioada 12-16 decembrie, vizite oficiale în România, Belgia, Franţa şi Marea Britanie. Pe 12 decembrie, Frank Rose s-a aflat în vizită oficială la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Preşedinţiei României, ai Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării.
Citeşte şi: Consiliul de Securitate ONU urmează să se pronunţe cu privire la monitorizarea evacuărilor din Alep
Citeşte şi: Donald Trump, după ce SUA confirmă că Beijingul va returna drona subacvatică: "Să-i lăsăm să o păstreze"
Citeşte şi: SUA majorează la 25 milioane de dolari valoarea recompensei pentru capturarea liderului Stat Islamic
Citeşte şi: TENSIUNI Washington-Beijing după capturarea unei drone submarine a SUA în Marea Chinei de Sud/ Pentagonul somează China să returneze rapid aparatul
Citeşte şi: Barack Obama: Economia SUA a trecut de la situaţia de "criză" la "cea mai puternică" din lume
Citeşte şi: Rusia consideră "absurde" acuzaţiile privind implicarea lui Vladimir Putin în scrutinul din SUA
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe