Analist: „ISIS-K, franciza ISIS, activează de peste 6 ani în Afganistan”

  • 4 atacuri în Kabul, într-o singură zi.
  • Zeci de morţi şi sute de răniţi, atât în rândul afganilor care doreau să plece din ţara ocupată de talibani, dar şi în rândul militarilor americani, care încercau să-i ajute.
  • ISIS-K a revendicat atacurile. Răzvan Munteanu, expert pe problematicile Orientului Mijlociu, explică, într-un interviu pentru MEDIAFAX, ce mize are gruparea şi ce urmează.
Urmărește
1641 afișări
Imaginea articolului Analist: „ISIS-K, franciza ISIS, activează de peste 6 ani în Afganistan”

Ce se întâmplă acum, după retragerea armatei americane din Afganistan, provoacă un shift de putere. Cum s-a ajuns aici?

 
Răzvan Munteanu, analist de Politică Externă: Retragerea SUA din Afganistan crează inevitabil un vacuum de securitate, in ciuda avansului taliban, transformând ţara într-un hub terorist. In ultima perioadă între 8.000 şi 10.000 de luptători, conform relatării presei americane, au ajuns în Afganistan. Marea lor parte au venit din nordul Caucazului, Asia Centrală,  Cecenia ( Rusia) si Xinjiang ( China). Aceştia s-au alăturat talibanilor, dar şi reţeleli Haqqani, afiliată Al Qaeda şi francizei autoproclamatului Stat Islamic din Afganistan, cunoscut  ca Islamic State Khorasan (ISIS -K). 
 

Ce este ISIS-K? Cine face parte din grupare?

 
Răzvan Munteanu: ISIS-K nu este o creaţie recentă, activând de cel puţin 6 ani în Afganistan. Se remarcă prin critica adusă versiunii de interpretare a islamului de catre talibani, care este considerată incorectă, dar şi prin realizarea unor atacuri teroriste kamikaze. Inclusiv în perioada 2011-2014, autoproclamatul Stat Islamic a şocat lumea prin atrocităţile comise, inclusiv în rândul comunităţii musulmane. De altfel, o bună parte din membrii ISIS-K sunt foşti luptători talibani, nemulţumiţi de modul în care aceştia interpretează islamul, viziunea grupării fiind mult mai fundamentalistă.
 

Ce pericole aduce ISIS-K la nivel micro şi macro?

 
Răzvan Munteanu: Nu este clar încă modul de colaborare între ISIS-K şi reţeaua Haqqani, însă chiar dacă cele două grupări vor ajunge să rivalizeze, franciza autoproclamatului Stat Islamic din Afganistan are toate şansele, în momentul de faţă, să se transforme într-o forţă considerabilă la nivel regional, iar retorica lor nu va viza doar Occidentul ci şi China, Rusia sau Iran.
 

Ce se preconizează? 

 
Cu cât liderii talibani vor fi mai deschişi către o colaborare cu Beijing sau Moscova, cu atât mai mult ideologia ISIS-K va fi legitimată în rândul propriilor membri, oferind în acelaşi timp pârghii pentru recrutarea de noi jihadişti. 
 

CITEŞTE ŞI: NEWS ALERT. O nouă explozie pe Aeroportul din Kabul. Numărul atacurilor se ridică la patru. Gruparea ISIS-K este responsabilă pentru haosul creat. FOTO VIDEO

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici