- Home
- Externe
- MOSCOVA, (05.06.2015, 07:42)
- Valentin Vidu - Mediafax
Exerciţii de LUPTĂ în Transnistria: Trupe ruseşti de recunoaştere au acţionat împotriva unor inamici simulaţi
Trupe ruseşti de recunoaştere au efectuat exerciţii de luptă în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, militarii ruşi îndeplinind o serie de sarcini tactice şi operative în cadrul unor acţiuni de luptă cu inamici simulaţi, a anunţat Districtul Militar de Vest, citat de portalul rus Sputnik.
Urmărește
2084 afișări
Exerciţii de LUPTĂ în Transnistria: Trupe ruseşti de recunoaştere au acţionat împotriva unor inamici simulaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Exerciţiile au inclus organizarea unor căutări, observarea şi monitorizarea inamicului simulat, deblocarea unor sisteme de securitate şi penetrarea sub acoperire în instalaţii cruciale în vederea obţinerii de informaţii secrete.
"Militarii au efectuat un raid asupra unui post inamic simulat şi alte elemente de formare tactică şi specială. De asemenea, cercetaşii au găsit soluţii la probleme practice în organizarea căutării, observării şi supravegherii subiectului, au practicat spargerea securităţii şi pătrunderea sub acoperire în instalaţii cu scopul de a obţine informaţii secrete", precizează Districtul Militar de Vest al Federaţiei ruse într-un comunicat.
Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.
Alţi 402 militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de 355 de militari moldoveni, 492 de militari transnistreni şi zece observatori militari din Ucraina. Trupele de minţinerea păcii sunt staţionate în 15 posturi fixe, în locuri-cheie din zona de securitate.
Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.
În plus, Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Republica Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.
Citeşte şi:
Ucraina suspendă cooperarea militară cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre Transnistria
De asemenea, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acuzat joi Rusia că pregăteşte o invazie a Ucrainei, pe fondul intensificării confruntărilor în regiunile separatiste est-ucrainene. El susţine că pe teritoriul Ucrainei se află 9.000 de militari ruşi. Rusia neagă că este implicată în războiul din estul Ucrainei şi că susţine separatiştii proruşi cu trupe şi armament.
Exerciţiile din Transnistria au avut loc în contextul în care liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat pentru postul rus de televiziune Russia 24 că numirea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa, în Ucraina vecină, este privită cu îngrijorare în regiunea separatistă moldoveană.
Citeşte şi:
Tiraspolul este îngrijorat de numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa
De asemenea, un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării, Zvezda TV, susţine că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, iar un expert de la Tiraspol a avertizat că regimul Şevciuc poate mobiliza rapid până la 50.000 de rezervişti.
Citeşte şi:
"România analizează posibilitatea unei intervenţii MILITARE în Transnistria", susţine un analist moldovean
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 12:05
Nu putem avea un preşedinte care se crede Mesia - Bogdan Ivan la Congresul PSD