Exerciţiile israeliene în România, privite în contextul pregătirii unui conflict
Exerciţiile Forţelor Aeriene israeliene în România sunt esenţiale şi trebuie privite în contextul pregătirii unui posibil conflict, având scopul îmbunătăţirii capacităţii de luptă într-un relief dificil, similar cu cel din statele vecine Israelului, afirmă adjunctul ministrului israelian al Apărării.
Exerciţiile israeliene în România, privite în contextul pregătirii unui conflict (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Zburăm în România pentru a ne antrena în condiţii care să ne permită să acţionăm oriunde, inclusiv în state care nu sunt în imediata vecinătate a noastră, dar şi pentru a putea pătrunde în state arabe", declară Matan Vilnai, adjunctul ministrului israelian al Apărării, într-un interviu acordat ediţiei online a Jerusalem Post.
"Este complicat să ajungem acolo; nu este uşor. Ne străduim să deprindem abilităţi care merg dincolo de condiţiile din Israel, cu care deja suntem obişnuiţi", explică Vilnai, subliniind că exerciţiile aeriene din România ar trebui înţelese în contextul pregătirii pentru un posibil conflict.
"Zona de acţiune imediată nu mai este la frontiera noastră. Este în interiorul statelor vecine. De aceea, capacitatea de a lucra la o astfel de distanţă trebuie exersată permanent. Până acum nu procedam aşa. Dar acum a devenit o practică a armatei israeliene", adaugă Vilnai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Elicopterele Yasour (Sikorsky CH-53), de tipul celui prăbuşit în România, reprezintă principalul vehicul aerian folosit de Forţele Aeriene israeliene, fiind utilizate pentru transportarea trupelor şi membrilor unităţilor speciale. În timpul conflictului din Liban (2006), elicopterele Yasour au pătruns în Valea Bekaa, în apropierea bazelor mişcării şiite Hezbollah, pentru a căuta informaţii despre militari israelieni răpiţi.
Potrivit Jerusalem Post, unul dintre avantajele antrenamentelor în România - în afară de familiarizarea piloţilor cu relieful - este capacitatea acomodării cu capacităţi similare statelor inamice Israelului. Elicopterele Yasour ar avea roluri esenţiale în viitoarele conflicte, iar piloţii israelieni vor trebui să înveţe cum să zboare într-un relief dificil şi să se ferească de rachete trase de la sol.
Cu toate acestea, Vilnai a subliniat că nu există riscul izbucnirii unui nou conflict la frontiera cu Libanul în viitorul apropiat, subliniind că în fiecare primăvară au fost zvonuri în acest sens, care s-au dovedit a fi false.
Echipele de salvamontişti, jandarmi montani şi vânători de munte au reuşit, vineri dimineaţă, să desprindă din stâncă rotorul elicopterului militar israelian prăbuşit în judeţul Braşov, în Munţii Bucegi. Şase militari israelieni şi unul român au murit după prăbuşirea elicopterului israelian luni după-amiază.
În cursul zilei de joi, echipele de intervenţie au reuşit să recupereze o mare parte din bucăţile epavei elicopterului militar israelian prăbuşit în zona Fundata - Zărneşti, dar şi alte rămăşiţe pământeşti ale celor şapte militari care au pierit în tragedia aviatică.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO