Guvernul kosovar a ordonat crearea unei armate naţionale încă de acum trei ani, însă deputaţii sârbi au declarat că vor bloca adoptarea schimbărilor constituţionale necesare pentru punerea în aplicare a acestor planuri.
Miercuri, Parlamentul de la Priştina a indicat că ar putea trece peste opoziţia reprezenţaţilor minorităţii sârbe prin adoptarea unor amendamente care să permită forţelor de securitate kosovare să cumpere armament greu, fapt ce ar însemna transformarea acestor forţe într-o armată.
NATO, care are aproximativ 4.500 de militari staţionaţi în Kosovo, a declarat că potenţialele efecte ale acestor planuri sunt îngrijorătoare.
„Am spus foarte clar că astfel de acţiuni unilaterale nu sunt de ajutor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după discuţiile cu preşedintele şi premierul din Kosovo.
Ambasada Statelor Unite la Priştina a comunicat că adoptarea amendamentelor „ne-ar forţa să reevaluăm … asistenţa oferită forţelor de securitate din Kosovo”.
Şi Serbia şi-a manifestat opoziţia, ministrul de Externe de la Belgrad, Ivica Dacic, a declarat că noua lege ar cauza „instabilitate în regiune”.
Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a cerut marţi Parlamentului să transforme structurile armate kosovare într-o armată.
„Transformarea Forţelor de Securitate Kosovare într-o armată reprezintă un pas normal într-un stat suveran şi independent”, a declarat Hashim Thaci.