- Home
- Externe
- PARIS, (29.09.2013, 21:20)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exerciţiu militar insolit, în care Elveţia a simulat un atac comis asupra ei de către Franţa, sursă de ironii pentru cititorii publicaţiei Le Monde
Armata elveţiană a organizat un exerciţiu de pregătire a trupelor sale pe parcursul căruia a simulat un atac comis asupra Elveţiei de către Franţa, marele ei vecin, supraîndatorat financiar, informează lemonde.fr.
Urmărește
575 afișări
Exerciţiu militar insolit, în care Elveţia a simulat un atac comis asupra ei de către Franţa, sursă de ironii pentru cititorii publicaţiei Le Monde (Imagine: lemonde.fr)
Ştirea ocupă primul loc în topul celor mai partajate articole, duminică, pe site-ul Le Monde, informaţia despre acest exerciţiu militar insolit stârnind ironiile cititorilor publicaţiei franceze.
"În fiecare an, Marele Stat Major elveţian dă dovadă de o imaginaţie debordantă", afirmă autorii acestui articol apărut pe site-ului publicaţiei Le Monde. Anul trecut, armata elveţiană şi-a imaginat, în cadrul exerciţiului militar "Stabilo Due", o Europă scufundată în haosul provocat de prăbuşirea monedei euro şi un aflux masiv de refugiaţi în micuţa Republică helvetă. Acea simulare a făcut ocolul lumii, generând articole amuzante chiar şi în presa americană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În acest an, scenariul noului exerciţiu al brigăzilor blindate din Elveţia romandă, denumit "Duplex-Barbara", a simulat nici mai mult nici mai puţin decât un atac francez împotriva Confederaţiei helvete, a dezvăluit publicaţia Le Matin Dimanche.
Exerciţiul, care s-a derulat în perioada 26-28 august, presupunea că Franţa, aflată într-o completă derută financiară, s-a dezintegrat în mai multe entităţi regionale, sub efectul crizei financiare. Una dintre acestea, denumită Saônia, corespunzând actualului departament francez Jura, decide să atace Elveţia prin trei puncte de trecere, apropiate de oraşele Neuchâtel, Lausanne şi Geneva, potrivit unui hărţi publicate în Le Matin Dimanche. O organizaţie paramilitară apropiată de guvernul din Saônia, denumită BLD ("Brigada liberă din Dijon"), vrea "să vină să recupereze banii pe care Elveţia i-a furat din Saônia", cu scopul de a şterge datoria saoniană şi de a organiza atentate în Elveţia.
"Pentru a fi credibilă, armata elveţiană trebuie să anticipeze ameninţările din secolul al XXI-lea", a reacţionat Antoine Vieillard, consilier general al provinciei Haute-Savoie. Daniel Berger, comandantul brigăzii de vehicule blindate elveţiene, consideră că "exerciţiul nu are nimic de-a face cu Franţa pe care noi o apreciem, dar a fost pregătit încă din 2012, atunci când relaţiile fiscale franco-elveţiene erau mai puţin tensionate. Oraşele franceze de pe hartă sunt menţionate doar pentru a oferi soldaţilor o scară reală a dimensiunii geografice".
Duminica trecută, elveţienii au votat cu o largă majoritate pentru menţinerea sistemului lor militar actual, fondat pe serviciul militar obligatoriu. Astfel, 73,2% dintre votanţi au spus "Nu" propunerii iniţiate de Grupul pentru o Elveţie fără armată (GSSA) care solicita desfiinţarea serviciului militar obligatoriu şi înlocuirea acestuia cu voluntari sau o armată alcătuită din militari profesionişti.
Armata miliţiilor elveţiene, constituită din cetăţeni-soldaţi, este considerată drept unul dintre stâlpii fondatori ai naţiunii elveţiene. Efectivele sale sunt de 155.000 de persoane în prezent. În Europa, majoritatea ţărilor au renunţat la serviciul militar obligatoriu în favoarea armatelor alcătuite din militari profesionişti.
După publicarea acestui articol pe site-ul Le Monde, reacţiile cetăţenilor francezi nu s-au lăsat aşteptate, cei mai mulţi dintre ei reacţionând cu mult umor faţă de acţiunea armatei elveţiene.
"Această poveste elveţiană are mai mult umor decât bancurile cu belgieni", spune un cititor în comentariul său, referindu-se la tradiţionalele glume şi ironii dintre francezi şi belgieni.
"Obiectivul invaziei Elveţiei: Le furăm toată ciocolata şi mai ales reţetele. Bonus: vom captura celebra marmotă", a scris un alt cititor.
"Fiind originar eu însumi din regiunea Saone, nu pot decât să râd. Se plictisesc chiar atât de mult vecinii noştri? Haide, vom recupera Geneva şi Lausanne într-o bună zi", a comentat, cu ironie, un alt cititor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe