- Home
- Externe
- (12.02.2022, 08:06)
- Cezara Mîndrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Există speranţă: mai multe naţiuni iau măsuri pentru a salva oceanele lumii
Reprezentanţi din peste 100 de ţări s-au angajat să adopte măsuri menite să protejeze oceanele de daunele umane, inclusiv intensificarea luptei împotriva pescuitului ilegal, reducerea poluării cu plastic şi o mai bună protecţie a apelor internaţionale.
Urmărește
234 afișări
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, găzduind vineri, 11 februarie, sesiunea summitului One Ocean, a declarat că 2022 a fost „un an decisiv şi ar trebui să ne luăm aici, la Brest, angajamente clare şi ferme”.
Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, a spus că „oceanul face posibilă viaţa pe Pământ, produce mai mult de jumătate din oxigenul pe care îl respirăm – şi chiar şi acesta este în pericol. Oceanul şi clima sunt indisolubil legate. Sunt una şi aceeaşi”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cele 27 de state ale UE şi alte 16 state au convenit să urmărească un acord global până la sfârşitul anului pentru a reglementa utilizarea durabilă a mării libere, ape aflate în afara jurisdicţiei oricărei ţări, dar şi pentru a le păstra biodiversitatea.
„Suntem atât de aproape, dar trebuie să facem forţă [pentru ca tratatul să fie semnat în 2022]”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează The Guardian. Speranţa este ca la o a patra şi ultimă rundă de negocieri ONU ce va avea loc la New York, în martie, să se ajungă la un acord.
Peggy Kalas, de la High Seas Alliance, a declarat că anunţul a fost „un angajament important şi oportun de a ne proteja bunurile comune globale”. Dar François Chartier, de la Greenpeace Franţa, a spus că activiştii „se aşteaptă la măsuri concrete privind mecanismele de conservare şi guvernare”.
În timp ce alte 30 de ţări s-au înscris şi la aşa-numita coaliţie 30x30, care a fost lansată în ianuarie 2021 şi care îşi propune să protejeze 30% din pământul şi marea lumii până în 2030, „lipsesc clarificări cu privire la nivelul de protecţie a zonelor marine acoperite’’, a spus Chartier.
Şase ţări s-au alăturat unui „angajament global pentru economia materialelor plastice”, susţinut de programul ONU pentru mediu, angajament ce vine în ajutorul guvernelor şi a întreprinderilor să facă tranziţia către o economie circulară care vizează reciclarea sau reutilizarea a 100% din toate materialele plastice.
Într-un efort de a reduce şi mai mult pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat, care reprezintă aproape o cincime din capturile globale, alte şase ţări s-au angajat să ratifice acordul Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Cape Town care stabileşte standarde de siguranţă pentru ambarcaţiunile de pescuit.
Oficialii francezi au declarat că summitul, la care au participat personal sau virtual şefi de state şi de guverne din 41 de ţări, a marcat punctul de plecare al unei serii de întâlniri internaţionale cheie axate pe oceane, inclusiv Conferinţa Oceanului ONU de la Lisabona ce va avea loc în iunie şi Cop27 din Egipt, de la toamnă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36