- Home
- Externe
- MOSCOVA, (10.08.2019, 01:28)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Există suspiciuni că explozia de la o bază militară din Arhangelsk, Rusia, s-ar fi produs în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară - experţi
Există suspiciuni că explozia de la o bază navală din regiunea Arhangelsk, care a avut loc joi, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, au declarat experţi citaţi de agenţia Reuters, cotidianul Daily Express şi publicaţia online rusă Meduza.
Urmărește
1079 afișări
Există suspiciuni că explozia la o bază din Rusia s-ar fi produs în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară - experţi
Potrivit datelor oficiale, comunicate de autorităţile ruse, două persoane au decedat, iar şase au fost rănite, în urma "exploziei unui motor de rachetă", incident care s-a produs joi la o bază navală din regiunea Arhangelsk. Ulterior, bilanţul a ajuns la cinci morţi.
"Nu au fost emanate chimicale dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiaţii este normal", a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie.
Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.
Un expert rus, citat de postul BBC, a declarat că baza militară unde s-a produs incidentul a fost plasată în stare de izolare, fără ca Ministerul Apărării din Rusia să ofere mai multe detalii.
Cercetătorul dr. Mark Galeotti a afirmat că incidentul a fost "în mod clar o problemă mai mare decât ruşii lasă de înţeles".
"Acest depozit pare să fi fost folosit pentru testarea unuia dintre noile rachete nucleare cu combustibil lichid din Rusia - este un secret foarte mare", a adăugat dr. Galeotti.
Cercetătorul a mai afirmat că, în opinia sa, "acesta a fost un accident care în mod clar a implicat o rachetă nucleară".
O femeie din oraşul Severodvinsk a declarat pentru site-ul lenta.ru că autorităţile au recomandat locuitorilor să ia suplimente de iod, substanţă folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiaţii.
Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury din Monterey, a anunţat că a observat o navă pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor radioactive lichide în zona unde s-a produs explozia, relatează publicaţia independentă Meduza.
Cercetătorul a observat nava "Serebrianka" în urma analizării unei imagini din satelit, în cadrul proiectului Planet.
Lewis este de părere că prezenţa navei "Serebrianka" în zonă are legătură cu testarea unei rachete cu propulsie nucleară.
Pe harta publicată de Lewis este menţionat un loc pe ţărmul Mării Albe unde se crede că ar fi situată platforma de lansare a rachetelor balistice "Burevestnik". Acest loc este menţionat pe hartă ca "Possible SSC-X-9 Launch Site", termenul folosit de NATO pentru acest tip de rachetă.
Publicaţia Baza relatează că, în urma exploziei, şase victime au fost diagnosticate ca fiind expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de Stat Burnazian din Moscova.
Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie chimică, iar secţiile din spitalul din Severodvinsk unde au fost internate victimele au fost tratate pentru contaminare radioactivă, relatează Meduza, citând informaţii de doctori.
La câteva ore după explozie, autorităţile din Severodvinsk a anunţat că s-a detectat o creştere pe o perioadă scurtă de timp a radioactivităţii, însă mesajul a fost ulterior şters.
Autoritatea Norvegiană pentru Securitate Nucleară şi Radiaţii a transmis că nu au fost detectată nicio creştere a nivelului radiaţiilor la centrele de măsurare din zona scandinavă.
Doi experţi citaţi de Reuters au declarat că explozia motorului unei rachete cu combustibil lichid nu emite radiaţii.
Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Donald Trump a declarat, sub protecţia anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhangelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are "rază de acţiune nelimitată" şi este "invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale".
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe