Expertă ONU: Atacurile de la Paris pot fi considerate o "crimă împotriva umanităţii"

O expertă ONU în drepturile omului afirmă că atacurile de la Paris "pot constitui o crimă împotriva umanităţii", relatează AP în pagina electronică.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Expertă ONU: Atacurile de la Paris pot fi considerate o "crimă împotriva umanităţii"

Expertă ONU: Atacurile de la Paris pot fi considerate o "crimă împotriva umanităţii" (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Karima Bennoune, o profesoară de la Universitatea din California-Davis School of Law numită de către ONU expertă în drepturi culturale, a afirmat marţi, într-un comunicat, că revendicarea responsabilităţii atacurilor de către gruparea Statul Islamic (SI) demonstrează o "viziune a urii faţă de lume care motivează aceste violenţe".

Atacurile de la Paris "au vizat cu sălbăticie şi în mod deliberat locuri de artă şi recreere în care oamenii vin împreună pentru a se bucura de drepturile lor culturale", denunţă ea.

Strigătul "Allah Akbar" (Allah e mare) "abuzează în mod manifest o formulă religioasă sacră pentru sute de milioane de credincioşi musulmani", mai denunţă Bennoune.

Implicaţiile clasificării acestor atacuri drept o crimă împotriva umanităţii erau neclare.

Franţa ar putea să vrea să-i dea în judecată pe suspecţi, caz în care Curtea Penală Internaţională (CPI) nu ar fi implicată.

CPI este o instanţă de ultim recurs, care acceptă cazuri doar în situaţia în care autorităţile locale nu pot sau nu vor să se implice.

Pe de altă parte, Înatul Comisar ONU pentru Refugiaţi a atras atenţia asupra învinovăţirii "pe nedrept" a refugiaţilor de terorism, în urma unor informaţii potrivit cărora unul dintre atacatorii sinucigaşi de la Paris pare să fi venit în Europa împreună cu mii de oameni care fug din calea războiului şi sărăciei.

Antonio Guterres a îndemnat marţi la o acţiune europeană comună în vederea creării unor "forme mai juridice" de intrare, astfel încât refugiaţii să poată fi supuşi unor controale şi verificări în domeniul securităţii înainte să fie primiţi pe teritoriul european.

"Este foarte probabil ca o persoană care a trecut pe aici să fi luat parte la operaţiunea teroristă", a spus Guterres, într-o tabără de refugiaţi, în Serbia.

Însă trec "între 5.000 şi 7.000 de persoane aici, (inclusiv) femei şi copii, care fug din calea violenţei. Ar fi total incorect ca refugiaţii să fie învinovăţiţi" de activităţile teroriste din lume, a subliniat Înaltul Comisar ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici