- Home
- Externe
- DAMASC, (29.08.2013, 08:35)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Experţi ONU au recoltat probe biologice de la victime ale atacului chimic în Siria - VIDEO
Experţi ONU au recoltat miercuri probe de sânge, urină şi păr de la victime ale presupusului atac cu arma chimică lângă Damasc, imputat regimului, potrivit unor înregistrări video difuzate de militanţi împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Urmărește
966 afișări
Experţi ONU au recoltat probe biologice de la victime ale presupusului atac chimic în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am procedat la recoltarea de sânge, urină şi păr", i-a spus un inspector unui sirian în ceea ce pare a fi un spital de campanie, instalat într-o localitate în Ghouta de Est, la est de Damasc.
În această regiune, dar şi în Ghouta de Vest, acuză ţări occidentale armata siriană că a comis, pe 21 august, o ofensivă cu arma chimică, declarându-se pregătite să atace "chirurgical" regimul, ca represalii. Potrivit opoziţiei, sute de persoane au fost ucise în acest atac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
-
AUR cere CCR să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Inspectorul şi sirianul stau lângă un pat pe care se află un pacient căruia o infirmieră îi recoltează sânge, potrivit unei înregistrări video difuzate de militanţi împotriva regimului.
"Aţi făcut prelevări pe cadavre?", întreabă sirianul.
"Nu este nevoie, am (recoltat) de la persoane în viaţă", îi răspunde expertul în arabă.
"Este suficient pentru diagnostic?", insistă interlocutorul său.
"Da, este suficient, testul se poate dovedi pozitiv chiar după mai multe săptămâni", îi răspunde inspectorul.
Experţii şi-au reluat misiunea miercuri, după ce a au suspendat-o marţi din motive de securitate.
Ei au vizitat luni Mouadamiyat Al Sham, unul dintre principalele oraşe în Ghouta de Vest, unde au putut recolta eşantioane, potrivit ONU, în pofida unor tiruri ale unor persoane necunoscute care le-a vizat convoiul la începutul vizitei.
Ei au plecat de la hotelul unde sunt cazaţi miercuri, către ora locală 10.00 (10.00, ora României), şi s-au întors către ora locală 16.30 (şi ora României).
Într-o altă înregistrare video apare un convoi de maşini ONU care intră în Zamalka, o localitate în Ghouta, urmat de o camionetă în care se află un grup de rebeli înarmaţi şi mai multe maşini civile.
În a treia înregistrare video, bărbaţi cu faţa obosită, prezentaţi ca victime ale armelor chimice, aşteaptă să se întâlnească cu un expert. "El a pierdut trei (membri) ai familiei, alcătuită din şase persoane", îi spune un interpret expertului, care stă în picioare lângă un bărbat.
În aceeaşi înregistrare, un inspector care vorbeşte jumătate spaniolă-jumătate engleză, intervievează o femeie care ţine un copil în braţe.
"Obuzul a căzut aproape sau departe de casă?", întreabă interpretul în arabă. "Nu ştiu", îi răspunde tânăra.
Experţi ONU anchetează asupra presupusului atac chimic la Mouadamiyat Al Sham şi în Ghouta de Est, două zone aflate sub controlul rebelilor.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat miercuri că experţii au nevoie de patru zile pentru a-şi încheia munca pe teren, după care vor efectua analize ştiinţifice şi vor prezenta un raport Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul ca acesta să întreprindă acţiunile pe care le consideră necesare.
Potrivit opoziţiei siriene, atacul a fost efectuat cu rachete de tip sol-sol, o versiune modificată pe plan local a unor rachete achiziţionate în Egipt şi Iran, capabile să poarte asemenea încărcături chimice. Peste 35 de rachete de tip sol-sol au fost trase în trei salve, din regiunea Qalamoun spre regiunea Damascului, dintre care unele erau echipate cu încărcături chimice, a precizat opoziţia miercuri, într-un comunicat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Obama nu a luat încă o decizie cu privire la Siria, dar evocă o lovitură de avertisment. Congresul cere planuri detaliate
Citește și: Merkel: Probele atacului chimic sunt suficiente şi regimul sirian nu poate "continua în impunitate"
Citește și: Washingtonul îl consideră pe Bashar al-Assad responsabilul ultim al folosirii armei chimice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe