Experţi: Piloţii de avioane sunt rareori evaluaţi temeinic în privinţa sănătăţii mentale

Piloţii de avioane sunt rareori verificaţi temeinic şi eficient în privinţa problemelor mentale, în pofida normelor americane şi internaţionale care solicită acest lucru, afirmă piloţi şi experţi în siguranţa aeriană, citaţi de AP în pagina electronică.

Urmărește
748 afișări
Imaginea articolului Experţi: Piloţii de avioane sunt rareori evaluaţi temeinic în privinţa sănătăţii mentale

Experţi: Piloţii de avioane sunt rareori evaluaţi temeinic în privinţa sănătăţii mentale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prăbuşirea zborului 9525 al Germanwings în Alpii francezi, care a provocat moartea tuturor celor 150 de persoane aflate la bord, a ridicat semne de întrebare asupra stării mentale a copilotului. Autorităţile cred că germanul în vârstă de 27 de ani a acţionat în mod deliberat pentru a distruge aeronava Airbus A320 în timp ce se deplasa între Barcelona şi Dusseldorf.

În Statele Unite, Administraţia federală pentru aviaţie cere ca piloţii să fie supuşi unor examinări medicale din partea unui medic militar anual sau la fiecare şase luni, în funcţie de vârsta pilotului. Organizaţia internaţională pentru aviaţie civilă, o agenţie a ONU care stabileşte standardele globale în aviaţie, cere ca piloţii să fie examinaţi medical periodic, ceea ce inculde o evaluare mentală.

Din punct de vedere tehnic, medicii ar trebui să verifice dacă aceştia au probleme mentale, dar piloţii au declarat că de obicei nu se întâmplă acest lucru.

"Nu există o evaluare reală a sănătăţii mintale", a declarat John Gadzinski, căpitan la o companie americană mare şi fost pilot în marină. În 29 de ani de examinări medicale el nu a fost întrebat niciodată despre starea sa psihică, susţine el.

Bob Kudwa, fost pilot al American Airlines, a declarat: "Îţi verifică ochii, urechile, inima - toate organele care încep să meargă prost atunci când îmbătrâneşti. Dar nu fac nimic pentru cap, nu".

De asemenea, nu există confidenţialitate. "Dacă ai o problemă mentală, cu siguranţă nu îi spui medicului care se ocupă de tine pentru că ajunge direct la FAA", a declarat Gadzinski.

Piloţii trebuie, de asemenea, să dezvăluie starea psihologică şi tratamentele pe care le urmează în fişele pe care le completează pentru FAA. Dacă nu fac acest lucru, pot fi amendaţi cu până la 250.000 de dolari. Fişele includ întrebări care le cer piloţilor să spună dacă sunt deprimaţi sau au încercat să se sinucidă, a declarat Gadzinski.

"Este aceasta cea mai bună metodă? Întrebi un individ bolnav mintal dacă este bolnav mintal şi dacă spune nu, atunci ce faci?", a declarat el.

Europa are standarde comune în ceea ce priveşte examinarea medicală a piloţilor. "Aceste evaluări medicale sunt făcute de medici specializaţi în medicina aviaţiei ... Ei ştiu la ce să se uite, fizic şi mental", a declarat Richard Taylor, un purtător de cuvânt al Autorităţii pentru aviaţie civilă din Marea Britanie.

Lufthansa, care deţine compania regională Germanwings, nu ştie ce l-ar fi putut determia pe copilotul Andreas Lubitz "să adopte această acţiune teribilă", a declarat directorul executiv al companiei, Carsten Spohr.

Companiile aeriene le cere de obicei piloţilor să îşi examineze sănătate mentală atunci când îşi depun candidaturile pentru un loc de muncă, dar după ce sunt angajaţi, aceştia sunt urmăriţi cel mult fugitiv.

"Dacă ai 12.000 sau 15.000 de piloţi cum are American Airlines ... periodic ai câte un nebun, indiferent cât de tare te străduieşti", a declarat Kudwa. Când se întâmplă acest lucru, alţi piloţi care zboară cu pilotul instabil, "mai devreme sau mai târziu, îi vor spune şefului şi un evaluator va zbura cu el" pentru a vedea dacă este o problemă, a declarat el.

Evaluatorul este un pilot de avion care monitorizează abilităţile altor piloţi zburând cu el şi urmărindu-i cum acţionează. Cu toate acestea, verificările generate de îngrijorările referitoare la problemele mentale sunt rare, a declarat Kudwa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici