- Home
- Externe
- MOSCOVA , (08.09.2014, 14:37)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Experţi ruşi: Deciziile adoptate de NATO nu reprezintă nici un pericol pentru securitatea Rusiei
Deciziile adoptate de liderii NATO la summitul de joi şi vineri din Ţara Galilor nu reprezintă nici un pericol pentru securitatea Rusiei, au apreciat experţi ruşi, citaţi de cotidianul Vedomosti, relatează RIA Novosti în pagina electronică.
Urmărește
623 afișări
Experţi ruşi: Deciziile adoptate de NATO nu reprezintă nici un pericol pentru securitatea Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La finalul summitului a fost semnat un Plan de reacţie care prevede crearea unui grup operaţional avansat, potrivit unei ştiri. Conform preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski, 5.000 de militari ar urma să fie desfăşuraţi în Polonia, România şi ţările baltice, dacă securitatea lor ar fi în pericol, precizează cotidianul rus Vedomosti.
Statele NATO au susţinut de asemenea iniţiativa britanică de înfiinţare a unui corp de expediţie al forţelor terestre, navale şi aeriene, compus din aproximativ 10.000 de militari. Statele baltice, Danemarca, Olanda şi Norvegia vor participa la formarea acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
"Chiar dacă discursurile au fost ferme, în final, numai acest corp de reacţie rapidă a fost format - o măsură mai degrabă simbolică", apreciază Aleksei Arbatov, directorul Centrului de securitate internaţională al Institutului de economie mondială şi relaţii internaţionale din Moscova (IMEMO).
În opinia lui Arbatov, această nouă forţă nu implică nici un pericol pentru securitatea Rusiei. De altfel, nici o altă decizie politică majoră nu a fost luată, nu a fost semnat, de exemplu, nici un acord cu Finlanda şi Suedia, ţări în mod tradiţional neutre. Nu a existat, prin urmare, "nici o creştere reală a puterii militare la graniţele Rusiei", a conchis expertul rus.
Directorul Centrului eurasiatic de comunicare, Aleksei Pilko, consideră de asemenea că "nici o decizie care să reprezinte o ameninţare pentru securitatea rusă nu a fost adoptată la summit", dar că "ambianţa şi intenţiile NATO de a mobiliza forţe de reacţie rapidă aduc atingere intereselor Rusiei".
"Este important de notat iminenţa exerciţiilor NATO în vestul Ucrainei, la sfârşitul lui septembrie. De fapt, este vorba despre intrarea pe teritoriul ucrainean a o mie de soldaţi", aminteşte expertul. Principala sarcină a Rusiei în aceste condiţii este să încheie acorduri cu caracter juridic coercitiv în domeniul securităţii, deoarece actul fondator NATO-Rusia este un acord de intenţie, nu un tratat internaţional. La finalul summitului, nu se ştie dacă Alianţa îl va mai respecta, a subliniat Pilko.
Potrivit directorului Centrului de studii sociopolitice, Vladimir Evseev, summitul a acordat mai multă atenţie "ameninţării ruse" deoarece statele NATO nu sunt pregătite să se implice în criza irakiană. "Pentru moment, ţările din Europa şi Statele Unite nu ştiu ce să facă cu gruparea teroristă" Statul Islamic, a apreciat expertul rus.
Citeşte şi:
Medvedev AMENINŢĂ: Rusia ar putea ÎNCHIDE spaţiul aerian ca răspuns la noi sancţiuni occidentale. Iată un risc de rupere a sistemului securităţii în lume
Citeşte şi:
ANALIZĂ Washington Post: Forţa de reacţie rapidă a NATO, o măsură slabă care nu va descuraja Rusia
Citeşte şi:
Petro Poroşenko avertizează că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi Bucureştiul - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe