Prima pagină » Știri externe » UPDATE: Mai multe oraşe libiene sunt controlate de manifestanţi, afirmă FIDH

UPDATE: Mai multe oraşe libiene sunt controlate de manifestanţi, afirmă FIDH

(Adaugă detalii şi declaraţia unor martori care dezmint informaţia potrivit căreia manifestanţii au preluat controlul asupra oraşului Syrte)
21 feb. 2011, 17:02, Știri externe

Mai multe oraşe libiene, între care Benghazi şi Syrte, sunt controlate de manifestanţi, cărora li s-au alăturat mai mulţi militari, a afirmat luni Federaţia Internaţională a Ligilor pentru Drepturile Omului (FIDH), care avansează un bilanţ de 300-400 de morţi de la începutul revoltei, transmite AFP.

„Numeroase oraşe au căzut, în special în estul coastei. Mai mulţi militari s-au alăturat” revoltei împotriva lui Muammar Kadhafi, a declarat pentru AFP preşedinta FIDH, Souhayr Belhassen, menţionând oraşele Benghazi, un bastion al opoziţiei, şi Syrte, oraşul natal al colonelului Kadhafi.

Potrivit acesteia, violenţele din timpul manifestaţiilor care cer plecarea liderului libian au provocat „între 300 şi 400 de morţi, probabil mai aproape de 400”.

O altă organizaţie neguvernamentală, Human Rights Watch, a menţionat luni dimineaţă un bilanţ de cel puţin 233 de morţi.

Informaţiile FIDH, cu sediul la Paris, provin în mare parte de la ligile libiene pentru drepturile omului. Potrivit acestor informaţii, tabăra de la Bab el Azizia, unde trăieşte liderul libian, la periferia oraşului Tripoli, ar fi fost de asemenea atacată în noaptea de duminică spre luni.

Pe lângă Benghazi şi Syrte, FIDH afirmă că şi localităţile Tobrouk, din extrema estică a ţării, Misrata, Khoms, Tarhounah, Zeiten, Zaouia şi Zouara, care sunt mai aproape de capitală, sunt de asemenea sub controlul manifestanţilor.

Martori din Syrte au dezminţit însă informaţia potrivit căreia manifestanţii au preluat controlul asupra acestui oraş.

Conform FIDH, pe lângă militari şi diplomaţi, oficiali de rang înalt ai regimului ar fi trecut de asemenea de partea mişcării de protest, care cere plecarea colonelului Kadhafi.

Apreciind că liderul libian încearcă să „creeze haos”, prin intensificarea violenţelor împotriva manifestanţilor, FIDH „cere suspendarea imediată a Libiei din Consiliul pentru Drepturile Omului” al ONU, a declarat Souhayr Belhassen. Comunitatea internaţională ar trebui să facă în aşa fel încât Muammar Kadhafi să fie „judecat de Curtea Penală Internaţională (CPI)”, a adăugat ea.