Explozia din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară, ca cea de la Cernobîl
Explozia care s-a produs sâmbătă într-o centrală nucleară din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară şi nu este, prin urmare, comparabilă cu cea de la Cernobîl, au explicat sâmbătă experţii francezi.
Explozia din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară, ca cea de la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Potrivit informaţiilor disponibile, nu asistăm la o explozie nucleară de tip Cernobîl, ci la o explozie de origine chimică, legată de prezenţa hidrogenului", a declarat directorul general al ASN, Autoritatea franceză pentru siguranţa nucleară, Olivier Gupta.
"Foarte clar, nu suntem într-o situaţie de tip Cernobîl, unde am asistat la continuarea reacţiei nucleare, pentru că în Japonia reactoarele sunt oprite de 24 de ore", a continuat el.
"Cel mai pobabil nu este o explozie nucleară, ci o explozie chimică legată de hidrogenul degajat. Acest lucru nu vrea să însemne că explozia nu a generat emisii radioactive", a insistat Gupta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Veşti neplăcute pentru şoferi. Restricţiile din zona de Nord pentru Magistrala 6 de metrou se prelungesc
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
Pentru Jean-Mathieu Rambach, inginer expert la IRSN, Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară contactat de AFP, "explozia din această dimineaţă (...) nu ne permite să spunem că ne confruntăm cu o situaţie ca cea de la Cernobîl".
"O explozie a reactorului nu este încă exclusă, dar nu suntem în prezenţa unei reacţii nucleare în curs, deoarece (contrar a ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl), reacţiile au fost oprite", a insistat el.
"Nu suntem deci în prezenţa unei bombe atomice: nu mai rămâne de evacuat decât puterea reziduală".
Este vorba totuşi, a apreciat el, "un eveniment major, care va fi studiat aşa cum a fost studiat şi cel de la Cernobîl sau Three Mile Island (Statele Unite în 1979)".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
-
astăzi, 16:28
Grindeanu: Din 7 secretari de stat am propus să avem 4. Nu fac reduceri ca să fiu aplaudat