„Putem confirma că nu au avut loc atacuri ale NATO în oraşul Ajdabyia”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Alianţei sub acoperirea anonimatului.
„Continuăm să atacăm forţele guvernamentale din ţară. Am verificat că presupusul atac aerian de la Ajdabiya nu este rezultatul (unei operaţiuni a) NATO”, a adăugat oficialul citat.
Zona situată între oraşele Ajdabiya şi Brega, în estul Libiei, este de o săptămână teatrul unor lupte crâncene între forţele loiale colonelului Muammar Kadhafi şi insurgenţi.
Un corespondent al AFP care se afla la periferia Ajdabiya a anunţat că o explozie puternică s-a auzit în oraş în cursul după-amiezii, iar locuitorii au declarat că aceasta a fost urmată de un atac aerian al NATO. Un nor de fum imens s-a ridicat deasupra oraşului.
Cu câteva ore înainte, vestul oraşului Ajdabiya a fost bombardat de forţele loiale colonelului Kadhafi, ceea ce determinat numeroşi insurgenţi să fugă.
De altfel, NATO încearcă să verifice informaţiile potrivit cărora un elicopter purtând culorile insurgenţilor a zburat sâmbătă în sectorul liniei de front în jurul Ajdabiya, încălcând zona de interdicţie aeriană instaurată de coaliţia internaţională la 19 martie.
„Încercăm în continuare să stabilim dacă a avut loc o încălcare a zonei de interdicţie aeriană”, a declarat oficialul NATO.
Jurnalişti ai AFP au văzut un elicopter militar, în culorile rebelilor, zburând la joasă altitudine spre front.
Oficialul NATO a explicat că dacă o aeronavă încalcă zona de interdicţie aeriană, avioanele de supraveghere ale Alianţei Nord-Atlantice trimit un mesaj care îi ordonă pilotului să aterizeze imediat.
Dacă aeronava continuă să zboare, decolează avioane de vânătoare pentru a o intercepta şi o pot doborî în cazul în care pilotul refuză să aterizeze.
Un elicopter poate decola şi ateriza mai repede decât un avion, ceea ce face mai dificilă interceptarea lui, a subliniat oficialul citat.
NATO acţionează în Libia sub un mandat ONU care autorizează atacurile aeriene împotriva forţelor terestre ce ameninţă populaţia civilă şi pentru a menţine zona de interdicţie aeriană.