- Home
- Externe
- BEIJING, (13.08.2015, 09:04)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video EXPLOZII URIAŞE în China: Bilanţul este de cel puţin 50 de morţi şi 700 de răniţi. Deflagraţiile, atât de puternice încât au putut fi observate din spaţiu - FOTO, VIDEO
Cel puţin 50 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 700 au fost răniţi în urma exploziilor devastatoare produse miercuri seară într-o zonă industrială din oraşul chinez Tianjin, conform celui mai recent bilanţ, anunţat joi seară de autorităţile chineze, informează cotidianul The New York Times.
Urmărește
4893 afișări
UPDATE 21:30
"Bilanţul actual este de 50 de morţi şi 700 de răniţi; zeci de oameni sunt dispăruţi", au comunicat joi seară autorităţile chineze.
Peste 1.000 de pompieri şi sute de autospeciale au participat la stingerea incendiului izbucnit după cele două explozii masive produse miercuri seară pe o platformă industrială din Tianjin.
Exploziile au avut loc în incinta Zonei pentru dezvoltare Tianjin-Binhai, pe malul Golfului Bohai, parte a Mării Chinei de Est.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Guvernul de la Beijing a trimis o echipă de specialişti în substanţe chimice la locul deflagraţiilor, care au provocat daune masive, distrugând clădiri, mii de containere şi mii de vehicule care erau staţionate.
Deocamdată, autorităţile nu au stabilit cauzele exploziilor, nici dacă în atmosferă au fost emanate substanţe toxice.
Peste 3.500 de oameni şi-au petrecut noaptea în adăposturi temporare.
Deflagraţiile, atât de puternice încât au putut fi observate din spaţiu, cu ajutorul sateliţilor, au declanşat o undă de şoc care a fost resimţită pe o rază de câţiva kilometri, iar Institutul american de geofizică USGS a relevat fenomene seismice.
Fotografii şi imagini video postate pe reţele de socializare de către locuitori arată o minge uriaşă de foc ridicându-se pe cerul nopţii deasupra imobilelor din jur.
Zone întregi din acest port, al zecelea cel mai important din lume, au fost devastate, containere au fost proiectate ca nişte cutii de chibrituri, iar sute de maşini noi au fost distruse de flăcări, potrivit unui jurnalist Reuters.
"Dormeam atunci când ferestrele şi uşile casei au început să se zguduie şi am auzit explozii. Mai întâi am crezut că era vorba despre un cutremur", a declarat pentru Reuters un locuitor din oraş, care stă la şapte kilometri de locul exploziilor.
- A doua explozie a fost mult mai puternică.
Cele două explozii au avut loc la un interval de 30 de secunde, către ora locală 23.30 (18.30, ora României).
Prima a avut loc într-un depozit în care erau stocaţi explozivi şi a proiectat fragmente în flăcări, care au declanşat a doua explozie, mult mai puternică.
Potrivit agenţiei oficiale China Nouă, prima explozie a fost echivalentă cu detonarea a trei tone de TNT, iar a doua a 21 de tone.
Tot potrivit agenţiei oficiale, bilanţul a crescut la 44 de morţi, iar presa oficială scrie că este vorba despre aproximativ 400 de răniţi. Între victime se află cel puţin zece pompieri, potrivit presei chineze.
Citând un spital local, China Nouă precizează că majoritatea răniţilor au fost atinşi de cioburi şi moloz, proiectate de explozii.
Aproximativ 100 de camioane de pompieri au fost trimise la faţa locului, iar mai multe dintre ele au fost distruse de flăcări.
"Am crezut cu toţii că era cutremur, ne-am îmbrăcat repede şi am ieşit afară", a declarat Liu, o studentă care locuieşte împreună cu familia în apropiere de locul exploziei.
"O bucată din tavan s-a prăbuşit în clădirea noastră, dar n-a fost rănit nimeni. În această (joi) dimineaţa este în continuare un fum negru pe cer", a declarat ea pentru DPA.
Pe de altă parte, ziarul Cotidianul Poporului scria după incident că şapte persoane au fost ucise după ce o încărcătură de explozivi a luat foc în depozitul în care era stocată, iar presa locală anunţa că 300-400 de persoane au fost rănite, relatează AFP.
Potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat CCTV, o minge de foc şi coloane de flăcări au ţâşnit, luminând cerul şi aruncând în atmosferă nori de praf, la zeci de metri înălţime.
Între 300 şi 400 de persoane rănite au venit la un spital, potrivit ziarului "Ştirie Beijingului", iar angajatul altui spital, citat de acelaşi cotidian, anunţa un aflux, apreciind că numărul pacienţilor era imposibil de estimat.
Presa locală scria că incendiul provocat de explozie se afla sub control.
Preşedintele Xi Jinping a ordonat să se facă totul ca incendiul provocat de explozii să fie stins cât mai rapid posibil şi ca securitatea bunurilor şi persoanelor să fie asigurată.
Imagini postate pe reţeaua de microblogging Weibo surprind persoane pline de sânge fugind pe străzi, altele cu copii în braţe, înveliţi în pături, dar autenticitatea acestor imagini nu a putut să fie confirmată imediat, precizează AFP.
Tianjin, situat la aproximativ 140 de kilometri de Beijing, este unul dintre cele mai mati oraşe din ţară, cu o populaţie de aproape 15 milioane de persoane, potrivit unor date oficiale din 2013.
În iulie, 15 persoane au murit, iar alte peste zece au fost rănite într-o explozie la o instalaţie ilegală de stocare a artificiilor, în provincia Hebei, în nordul Chinei.
În urmă cu un an, o explozie într-o uzină de piese de schimb pentru automobile a ucis 75 de oameni, la Shanghai, în estul ţării.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe