EXPLOZIILE DIN CHINA: Ploile căzute în zona deflagraţiilor riscă să amplifice poluarea cu cianuri. Zece directori de companie, reţinuţi în cadrul anchetei

Ploile torenţiale căzute în zona industrială din oraşul chinez Tianjin afectată de exploziile masive îngreunează operaţiunile de intervenţie şi riscă să amplifice contaminarea toxică în regiune, avertizează experţi citaţi de site-ul agenţiei AFP. Între timp, zece directori de companie au fost reţinuţi în cadrul anchetei chineze.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIILE DIN CHINA: Ploile căzute în zona deflagraţiilor riscă să amplifice poluarea cu cianuri. Zece directori de companie, reţinuţi în cadrul anchetei

EXPLOZIILE DIN CHINA: Ploile căzute în zona deflagraţiilor riscă să amplifice poluarea cu cianuri. Zece directori de companie, reţinuţi în cadrul anchetei (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Cel puţin 114 persoane au murit în exploziile masive produse în urmă cu câteva zile în portul Tianjin, iar alţi 700 de oameni au fost răniţi.

Aproximativ 700 de tone a cianură de sodiu erau stocate în zona industrială a Portului Tianjin, iar apa de ploaie ar putea amplifica nivelul poluării.

Reziduurile chimice riscă să ajungă din sol în aer după evaporarea apei, iar unele substanţe ar putea genera reacţii toxice.

Localnicii şi organizaţia ecologică Greenpeace au lansat un apel la transparenţă din partea autorităţilor.

"Sunt îngrijorat pentru că nu ştiu ce este în ploaie. Poate fi plină de otravă", a declarat un şofer de taxi.

Din cele 40 de puncte de testare a apei, opt au evidenţiat niveluri excesive de cianură, toate în zonele izolate de autorităţi, la locul exploziilor.

Zece directori de companie, reţinuţi în cadrul anchetei

Zece directori executivi ai companiei ce deţinea depozitul cu substanţe chimice care a explodat miercuri în oraşul chinez Tianjin au fost reţinuţi, ca rezultat al promisiunilor autorităţilor chineze să investigheze cauza dezastrului, a informat marţi media de stat, citată pe site-ul CNN.

Printre cei reţinuti se află Li Liang, preşedintele companiei Tianjin Dongjiang Port Rui Hai International Logistics Co, care depozitează şi transportă substanţe chimice, alături de vicepreşedintele companiei, Cao Haijun, şi directorul financiar Song Qi.

Agenţia de ştiri chineză Xinhua a transmis că firma obţinuse în iunie licenţa pentru a gestiona materiale chimice periculoase, cea anterioara expirând în octombrie 2014. Depozitul era o instalaţie de depozitare temporară pentru materialele care sosesc în port, înainte de a fi transportate în altă parte, după cum au informat autorităţile chineze, adăugând că mai multe sute de tone de cianură de sodiu au fost descoperite în alte două depozite similare şi sunt evacuate.

Consiliul de Stat al Chinei a format un comitet de investigare a cazului, pentru a "oferi un răspuns responsabil" privind cauza dezastrului şi a promis "pedepse severe", a transmis marţi Xinhua.

Mii de oficiali, pompieri, poliţişti şi localnici au ţinut marţi un moment de reculegere la locul exploziei.

În iulie, 15 persoane au murit şi mai mult de zece au fost rănite într-o explozie la o instalaţie ilegală de stocare a artificiilor, în provincia Hebei, în nordul Chinei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici