Extinderea pentru România a liberei circulaţii în Elveţia ar putea fi influenţată de o decizie a CEJ

Impactul unei decizii a Curţii Europene de Justiţiei în cazul unei companii letone din Suedia, Laval, acuzată de "dumping social", se va resimţi asupra negocierilor dintre UE şi Elveţia privind extinderea liberei circulaţii a persoanelor la România şi Bulgaria, relatează Le Temps, în ediţia online.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Extinderea pentru România a liberei circulaţii în Elveţia ar putea fi influenţată de o decizie a CEJ

Extinderea pentru România a liberei circulaţii în Elveţia ar putea fi influenţată de o decizie a CEJ

Hotărârea Laval va fi discutată în curând la Berna, relatează cotidianul elveţian. În cadrul negocierilor în desfăşurare cu Departamentul Economiei pe tema măsurilor sociale care însoţesc extinderea liberei circulaţii la Bulgaria şi România, Uniunea sindicatelor elveţiene (USS) va cere biroului de integrare un raport privind această decizie controversată a Curţii Europene de Justiţie.

La 18 decembrie, aceasta a respins cererea sindicatelor suedeze care au blocat în 2004 un şantier de construcţie din Valxhom, în apropiere de Stockholm, al firmei letone Laval. Compania a refuzat să îşi supună angajaţii letoni convenţiei colective în vigoare în Suedia, practicând astfel un "dumping social". Tribunalul muncii din Suedia a cerut arbitrare din partea Curţii Europene de Justiţie. Blocada a condus la plecarea muncitorilor letoni şi la falimentarea parţială a companiei.

Interesul USS este în conformitate cu cel al altor sindicate europene, în opinia cărora CEJ a deschis o breşă exploatabilă de către antreprenori provenind din ţări cu mână de muncă mai ieftină, în cadrul liberei circulaţii a muncitorilor şi a directivei europene din 1996 privind detaşarea muncitorilor sezonieri pentru prestare de servicii.

"Suntem pe cale să discutăm despre un al treilea pachet de măsuri compensatorii - după cele legate de Bilateralele I şi II", explică Vasco Pedrina, din cadrul USS. "Trebuie deci să studiem îndeaproape impactul acestei decizii privind Laval", a adăugat el. În cadrul reuniunii din această săptămână a grupului de lucru Seco, ce se ocupă cu dezbaterea acestor măsuri, USS a cerut intensificarea controalelor privind renumerarea muncitorilor străini care lucrează pentru întreprinderile elveţiene.

Însă în cadrul Comisiei Europene, părerile sunt mult mai nuanţate, subliniindu-se specificitatea cazului suedez şi a zonei scandinave, unde contractele colective nu au forţă de lege şi nu se aplică obligatoriu. "În Elveţia, această situaţiei în construcţii nu ar fi fost posibilă", confirmă Vasco Pedrina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici